Viaplay

7. The Walk

I avdelningen hisnande historier baserade på verkliga händelser kvalar The Walk definitivt in. Det här handlar nämligen om en man som bestämmer sig för att gå på lina mellan Twin Towers – det vill säga de två torn som förstördes i 11 september-attacken.

Missa inte: Här är bästa filmerna och tv-serierna på Netflix just nu

Faktum är att det redan har gjorts en utmärkt dokumentär på temat (Walk the Line), men denna spelfilm lyckas ändå tillföra en hel del nytt. Framför allt är scenerna på linan sjukt jäkla snygga.


Viaplay

6. The Blacklist

Här har vi en tv-serie med en rejäl dos FBI-hemligheter, skumma affärer och mängder med oväntade utvecklingar. Kvaliteten är kanske inte alltid skyhög men i sina bästa stunder är The Blacklist uppe och nosar på de allra bästa thrillerserierna.


Viaplay

5. The Diary of a Teenage Girl

Den här lilla indiepärlan är en lika dyster som färgglad historia om hur det är att växa upp och få bekräftelse – och samtidigt upptäcka hur jäkla elak vuxenvärlden är. Dessutom: Alexander Skarsgård i rollen som ett riktigt gubbslem.


Viaplay

4. Bosch

Tvättmaskinsförväxlingen till trots – tv-serien Bosch är i det närmaste unik i sin ton, och flörtar dessutom en hel del med klassiska snutserier från 90-talet. Den här är en mörk historia om den ärrade Los Angeles-polisen Harry Bosch och hans nystande i gamla mordgåtor. Det tar ett tag innan den kommer igång, men vi lovar att du kommer sitta som på nålar när upplösningen närmar sig.


Viaplay

3. Star Wars: The Force Awakens

Star Wars behöver knappast någon närmare presentation – det här var trots allt förra årets överlägset mest hajpade film. Om den motsvarade förväntningarna går väl att diskutera, men nog leverade den betydligt mer än de Star Wars-filmer som dök upp runt millenieskiftet. Intensiv, ursnygg och med mängder av nostalgi.


Viaplay

2. Gone Girl

David Fincher har gjort sig känd för sina täta thrillerhistorier, och Gone Girl går definitivt i samma anda, även om det är långt ifrån hans främsta verk. Här får vi utmärkt skådespeleri av Ben Affleck och Rosamund Pike, och en komplicerad historia som lär skapa en hel del huvudbry. För den som vill ha mer rekommenderas boken med samma namn.


Viaplay

1. Empire

Här snackar vi bling-bling och miljonaffärer för hela slanten. Empire utspelar sig i New York, där vi får följa maktkampen kring hip hop-studion Empire Entertainment. Fantastisk musik, snygga miljöer och en familjeintriger utlovas.