Tesla har valts ut för att bygga världens största lithiumjonbatterilösning i närheten av Los Angeles. Batteriet är planerat att innehålla tillräckligt med kraft för att driva mer än 2500 hushåll i en dag eller ladda 1000 Teslafordon, enligt företaget själva.

Affärsuppgörelsen med staden kommer efter en metangasläcka i Los Angeles som har kommit att klassas som en av USA:s största miljökatastrofer. Läckan som höll på i en månad innan den täptes igen tvingade 8000 människor att flytta från sina hem och orsakade mer skada på miljön än oljeläckan från Deepwater Horizon 2010.

Ett annat problem med läckan är att Los Angeles i dagsläget inte har tillräckligt med energimöjligheter för att driva staden när efterfrågan är som största. Något som riskerar att leda till återkommande strömavbrott allt eftersom vintern närmar sig.

För att lösa problemet har alltså Tesla valts ut för att bygga ett 20 MW/80 MWh powerpacksystem. Tesla säger att reservbatteriet kommer vara redo om tre månader och kommer hjälpa staden när energikraven är som högst.