Ända sedan Pokémon Go kom ut började lata människor direkt att försöka fånga Pidgey och Pikachu direkt från bilratten där de satt och körde. Detta har resulterat i flera traffikolyckor, bland annat där en bil körde in i en skola och en kvinna på cykel blev ihjälkörd.

Som följd gick Nintendo, Niantic, den amerkanska polisen med flera ut med varningar där de bad allmänheten att vara ansvarsfull och inte spela spelet medan de exempelvis körde bil.

En studie vid Jama Internal Medicine visar att folk inte lyssnat ordentligt. Att köra bil och spela Pokémon Go är rentav vanligare än du kanske tror.

I studien sökte forskarna på twitterinlägg och Google News efter termer som “Pokémon”, “körande” och “bil” och analyserade sedan den insamlade datan ut efter en rad olika kriterier för att avgöra om det verkligen var ett tillfälle när någon körde bil och spelade spelet samtidigt.

I studien skriver forskarna att bilolyckor är den främst dödsorsaken bland de 16-24 åringar som spelet riktar sig mot. Enligt American Automobile Association beror 59 procent av alla krockar bland unga förare därtill på att de är involverade i någon form av distraktion inom sex sekunder före olyckan.

Enligt studiens resultat så indikerade 33 procent av de insamlade tweetsen på att föraren spelade Pokémon Go medan den körde ett fordon. Totalt handlar det om 113 993 tweets över tio dagar. Under samma tidsperioden skall det ha inträffat 14 stycken bilolyckor som involverade Pokémon Go på något sätt.

Du hittar hela studien här.