Kinas nya rymdlabb har fått en atomklocka som enligt kinesiska ingenjörer är ännu mer ackurat än den bästa tidräknaren skött av USA:s National Institute of Standards and Technology.

Apparaten vid namn Cacs, eler Cold Atomic Clock in Space, sköts upp i rymden den här veckan tillsammas med andra instrument till Tiangong-2, Kinas andra rymdlabb i omloppsbana. Enligt South China Morning Post kommer klockan att bara sakta ner en sekund på en miljard år. I jämförelse så går den amerikanska atomklockan, som bestämmer tiden för staterna, fel med en sekund efter bara 300 miljoner år.

Atomklockan som är den första kalla atomklockan i rymden kommer enligt professor Xu Zhen vid Shanghais institut för optik och finmekanik, att ha mililtära och civila funktioner. I en kall atomklocka kyls atomerna ner av en laser för att minska effekten av atomers rörelse på mätinstrumentet. Cacs klockan har därtill gått steget längre och eliminerat påverkan från jordens graviation genom att sätta klockan i omloppsbana.

Cacs är däremot inte den mest ackurata tidmätaren i världen. Tyska forskare vid Physikalisch-Technische Budensanstalt har byggt en experimentell atomklocka som använder ytterbiumjoner som är två grader mer ackurat än vanliga cesiumklockor. Den klockan är däremot bara gjord för demonstrationer och inte praktisk användning som Cacs är.