Spacex planerar för åka till Mars och bygga en självuppehållande stad där, enligt dess grundare Elon Musk. Planerna presenterades ingående under tisdagen vid International Astronautical Congress i Guadalajara, Mexiko.

Missa inte: Efter explosionen - vill ha pengarna tillbaka från Spacex

– Jag har inte en direkt domedagsprofetia, sa Musk men konstaterade att han bara såg två vägar framåt för människan.

– Ett scenario är att stanna på Jorden för alltid tills dess att det kommer inträffa någon slags händelse som utrotar oss. Alternativet är att bli en multiplanitär art vilket jag hoppas att ni håller med om är den rätta vägen att gå.

Precis innan presentationen släppte Spacex en video som detaljerade och illustrerar hur delar av hur färden skall gå till. Med en avfyrning från Cape Canaveral kommer rymdskeppet att skickas upp med en raket som sedan återvänder till avfyrningsplatsen för att lasta om och åka upp med en bränsletank som sedan dockar och tankar rymdskeppet i omloppsbana så att det sedan kan börja sin färd mot Mars drivet av solpaneler. Väl framme vid Mars skall skeppet kunna landa av sig självt. Du kan se hela videon nedan.

Videon visar däremot inget av den infrastruktur som skulle behövas för att hålla människor vid liv på mars efter att de landat. Baserat på vad Elon Musk sa under presentationen verkar det som att Spacex plan är att bygga en permanent stad på planeten. Enligt Spacex beräkningar skulle det med 1000 skepp och 200 personer per skepp ta mellan 40 och 100 år att få tilll en hel självbevarande civilisation på Mars.

En av de största hindren på vägen är kostnaden, vilken Elon Musk uppskattar till 10 miljarder dollar och han hoppas att Spacex skall få ekonomiskt stöd från den privata sektorn så väl som den amerikanska regeringen.

Restiden till Mars beräknar Spacex att den skall kunna gå på 80 dagar och eventuellt i framtiden skulle det kunna handla om så lite som en månad.

Hur snabbt projektet kan röra sig kommer däremot bero på finansiering. Elon Musk sa vid presentationen att vi kan se Mars-resor starta så tidigt som 2023. Han fortsätter samtidigt vidhålla Spacex ursprungliga dattum för att Red Dragon-uppdraget kommer att åka till Mars så tidigt som 2018.

Du kan se den fulla presenationen i klippet nedan: