VR handlar inte bara om spel och underhållning. Tidigare i år experimenterade till exempel Samsung och den svenska VR-startupen Mimerse med kbt-terapi mot spindelfobi i formatet. Appen som användes heter Itsy, och gav enligt Samsung själva goda resultat.

Nu kommer nästa välgörande VR-satsning från Mimerse, denna gång för Apotek Hjärtats räkning. Det rör sig om appen Happy Place, som är utvecklad för att skapa distraktion från tillfällig smärta. Funktionaliteten tar avstamp i omfattande forskning på området, som kommit fram till att virtuell distraktion kan "lura" hjärnan att fokusera på annat än det fysiska obehaget. Med blicken aktiverar användaren olika händelser i appen, och ges möjlighet att besöka olika lugna, interaktiva VR-landskap som präglas av exempelvis regn och stjärnfall.

Happy Place
Exempel på VR-landskap som ska få dig att glömma mensvärken.

Med Happy Place blir Apotek Hjärtat världens första apotekskedja att använda VR för smärtlindring. Tänkta användningsområden rör tillfällig värk vid exempelvis mens, vaccinering och tatuering – och inte vid kroniska sjukdoms- eller smärttillstånd som kräver ytterligare vård.

– Apotek Hjärtat vill ligga i framkant när det gäller att erbjuda produkter och tjänster som hjälper människor att må bättre. Att koppla smärtlindring till en VR-app tillgänglig för allmänheten känns mycket spännande, och mig veterligen är vi först ut i världen med detta. Vi hoppas att den kommer hjälpa dem som har besvär med enklare tillfällig smärta, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, i ett pressmeddelande.

Ett av de mer påtagliga problemen som vi hittills upplevt i samband med olika VR-upplevelser har varit en jobbig känsla av illamående (se vårt test av Playstation VR). Enligt Mimerse vd och utvecklare William Hamilton har man tagit den problematiken i beaktande i arbetet med Happy Place.

– Upplevelsen är designad för att vara lagom distraherande för alla. Det finns mycket att se och upptäcka men användaren uppmanas att ta det lugnt och njuta av omgivningen i lugn och ro. I Happy Place har vi jobbat med att maximera välbefinnandet samtidigt som vi helt eliminerat de överväldigande och ibland obehagliga känslorna som VR-appar ofta framkallar.

Happy Place lanseras i morgon och finns i Apotek Hjärtats Minutkliniker, där du kan prova på VR-upplevelsen i samband med vaccination. Appen kan även laddas ned via Oculus Store.