Teknisk utveckling är ofta en kamp mellan vad som fungerar bäst och vad som går att tillverka någorlunda billigt. Det var så vi fick cheeseburgaren och det är gissningsvis så vi en dag kommer få robotar som en del av vår vardag. Och de kan komma att bli svettiga sådana.

För en av de största utmaningarna som modern robotik står inför är uppvärmning, vilket påverkar maskiner och datorers funktioner om de inte tas hand om ordentligt. Det finns en rad med kylsystem som kan lösa problemet genom att exempelvis pumpa vätska genom konstgjorda vener och artärer men de tenderar att vara i dyraste laget så väl som väldigt tunga.

Nu har forskare vid Tokyos universitet kommit med förslag på en billigare, om än fortfarande ganska elegan, lösning - robotar som svettas.

Svetten bestående av avjoniserat vatten droppar då på robotens, vars namn är Kengoro, 108 motorer och kyler dem genom förångning. Tillvägagångssättet är inte riktigt lika effektivt som aktiva kylsystem likt de vi nämnde tidigare men gör och andra sidan att Kengoro kan göra armhävningar i över 11 minuter utan att överhettas.

Roboten kan sedan hållas i drift under en halv dag på enbart en kopp vatten.

Kengoro har förstås inget skinn utan svettas istället direkt från skelettet vars metallblandning fungerar ungefär som en svamp som håller vattnet och sedan svettas ut det på motorerna snarare än på golvet.

Du kan se en video på det hela nedan.