Nintendo Switch liknar inte någon annan konsol vi tidigare har sett. Det är faktiskt svårt att beskriva den designmässigt, mycket tack vare att Switch har designats med utgångspunkten att du ska kunna använda den på en rad olika sätt – det handlar alltså inte enbart om en konsol du placeras under tv:n.

Nintendo Switch


Huvuddelen av enheten består av en slags surfplatta. Genom att sätta plattan i en dockningsstation förvandlas Switch till en traditionell konsol, som du kopplar till din tv. Vi testar Switch på detta sätt i flera olika spel, bland annat The Legend of Zelda: Breath of the Wild och Splatoon 2. Att koppla plattan till och från dockningsstationen är riktigt smidigt. Det går faktiskt att göra detta sömlöst när som helst när du spelar.

Hoppa till: Switch - svenskt pris och lanseringsdatum

För att kontrollera spelen använder du de kontroller som Nintendo kallar för Joy Con. Dessa går att använda på flera olika sätt, antingen som vanliga traditionella kontroller eller genom att dela på dem så att två spelare använder varsin del. De går också att sätta fast Joy Con-kontrollerna på sidan av plattan, för att på så sätt få konsolen helt bärbar.
 

Landskapsläge

Om du tar bort Switch från dockan utan att sätta fast Joy Con-kontrollerna får du ett slags landskapsläge. Tack vare ett stöd på baksidan av enheten kan du enkelt placera konsolen på vilken platt yta som helst. Det här är riktigt häftigt, och något som du inte kan göra med varken Playstation 4 eller Xbox One. Ha dock i åtanke att skärmen endast är 6,2 tum, vilket gör att du behöver sitta relativt nära för att kunna spela bekvämt.

Nintendo Switch

Det blir också lite krångligt att spela med Joy Con-kontrollerna i landskapsläget, eftersom de är väldigt små. Och när vi håller dem på sidan för att spela känns det obekvämt – dels på grund av storleken, dels på grund av att styrspaken och knapparna sitter så tätt.

Bärbart läge

Det är i bärbart läge som Nintendo Switch verkligen är unik. När du sätter fast Joy Con-kontrollerna på sidan av konsolen blir Nintendo Switch förvånansvärt bekväm att hålla i – dessutom väger den inte mycket alls. I det här läget påminner konsolen om en tunnare och snyggare variant av Wii U-handkontrollen.

Nintendo Switch

Kanterna på Joy Con-kontrollerna är kurvade, vilket gör att vi kan spela länge utan att det blir obekvämt – även om vi har några invändningar (mer om det senare). Upplevelsen av att spela Switch i bärbart läge är helt klart imponerande, och förutom en något lägre upplösning fungerar det i stort sett likadant som när du spelar på tv:n.

Joy Con-kontrollerna

Trots att Joy Con-kontrollerna har ett något fånigt namn är de riktigt imponerande – särskilt då den inbyggda motorn som har ungefär samma precision som Apples haptiska motor i Iphone 7. Det här förbättrar inte bara vibrationstekniken, utan öppnar också upp för ett helt nytt sätt att spela. I ett av minispelen till 1-2 Switch får vi gissa hur många bollar som är inuti en virtuell låda genom att röra kontrollerna och på så sätt känna hur bollarna rör på sig.

Nintendo Switch

Dessvärre har Joy Con-kontrollerna sina nackdelar – framför allt känns designen lite märklig, särskilt när vi spelar multiplayer-titlar där två spelare använder en Joy Con var. Eftersom de är designade att användas i höger- och vänsterhanden är knappuppsättningen annorlunda på varje del. Det gör att en av delarna, om den används på egen hand, får en märklig placering på både styrspak och knappar. Resultatet är att det blir lite obekvämt att använda den under längre sessioner.

Joy Con Grip

När Switch väl är dockad och kopplad till tv:n använder du Joy Con-kontrollerna genom att haka på dem på den så kallade Grip-tillsatsen. Genom denna får du en traditionell kontroll som du håller med två händer, men den är aningen underlig. Som bilden nedan visar är designen i det närmaste fyrkantig, och även om kontrollen är mer bekväm än det ser ut önskar vi att sektionen i mitten av kontrollen hade varit bredare, så att våra händer hade hamnat längre ifrån varandra.

Nintendo Switch

Switch Pro controller 
Nöjer du dig inte med Joy Con kan du köpa Pro Controller separat. Den ser ungefär likadan ut som dess motsvarighet till Wii och Wii U, och är kort och gott en standardkontroll med liknande uppsättning knappar som vi hittar på motsvarigheterna till Playstation 4 och Xbox One.

Nintendo Switch

Skärmen 

Skärmen på Nintendo Switch är 6,2 tum, vilket gör den mindre än många surfplattor. Det går inte att komma ifrån att det känns ganska smått, och det är också något som går ut över spelandet. Visserligen fungerar storleken utmärkt till bärbart spelande, men det blir problematiskt när vi testar konsolen i landskapsläge – särskilt när vi spelar två samtidigt i spel med delad skärm. När vi testar Mario Kart 8 Deluxe på det här sättet är skärmen lite väl liten, och vi behöver flera gånger koncentrera oss rejält för att se vad som händer – trots att vi sitter nära skärmen.

Nintendo Switch

Dessutom är det svårt att komma ifrån att skärmen endast erbjuder 720p. För kom igen, 720p på en 6,2 tum-skärm känns väldigt mycket 2012. Å andra sidan är färgerna klara och livfulla och vi får, för första gången i Nintendos historia, en kapacitiv multitouch-skärm.

Imponerade – men var är spelen?

Sammanfattningsvis är vi helt klart imponerade av Nintendo Switch. Konsolen är väldigt mångsidig, och det är verkligen dess styrka. Egentligen är det bara spelutbudet vi är besvikna på så här långt. Den på förhand största titeln The Legend of Zelda: Breath of the Wild imponerar visserligen, men titeln är samtidigt tänkt att även lanseras till Wii U. Det kan med andra ord vara smart att vänta med Switch-köpet till julhandeln, när Super Mario Odyssey lanserats – och konsolen möjligen hunnit sjunka något i pris.

Översättning: Anders Wollner

Nästa sida: Prislapp, release-datum och funktioner.