Facebook Secret Conversations

Glada nyheter för alla som gillar personlig integritet: Facebooks krypterade meddelandetjänst Hemliga konversationer är nu ute och aktivt för både Android- och IOS-användare.

Hemliga konversationer gör att Messenger-användare kan skicka meddelanden till vänner som krypteras mellan de två parterna utan att blanda in Facebooks servrar. Det finns några begränsningar dock. För det första fungerar det bara på en enhet. Facebook säger att företaget inte har infrastruktur för att distribuera krypteringsnycklar mellan din mobil, surfplatta och dator.

Du måste även starta en Hemliga konversationer-session manuellt, eftersom kryptering inte är påslaget som standard. Krypterade meddelanden blandas inte heller med de vanliga meddelandena du och en vän har skickat till varandra.

Med andra ord: Om Kalle och Lina har chattat med varandra i åratal måste de starta en ny krypterad tråd, och den krypterade tråden kommer inte ha med den gamla chatthistoriken att göra alls.

Betaversionen för IOS
Betaversionen för IOS.

Det här skiljer sig mot hur Facebook-ägda Whatsapp har valt att göra. Den populära meddelandeplattformen krypterar alla meddelanden för användare när båda parterna har en version med stöd för kryptering.

Den sista brasklappen för Facebook Messenger är att du inte kan skapa krypterade gruppchatter – det fungerar bara för konversationer mellan två vänner.

Nu när vi har gått igenom begränsningarna kan vi gå vidare till att visa hur Hemliga konversationer fungerar. Vi har använt Messenger för Android men det fungerar nästan exakt likadant på IOS.