Gör dig redo att återigen glida in i kostymen, den översizade gåsjackan eller träningsoverallen – Football Manager 2017 är här! Sports Interactives fotbollstränarsimulator har en lika skyhög tröskel som alltid, men den som lägger en halv arbetsvecka på att lära sig grunderna kommer att bli rikligt belönad.

Du som inte är bekant med serien sedan tidigare bör notera att det här absolut inte är ett spel för alla. För att ens åtnjuta en tillstymmelse av underhållning behöver du vara fotbollsintresserad i någon mån, och gärna inneha rudimentära kunskaper om världens mest engagerande sport.

Football Manager går nämligen ut på att ta kontrollen över ett fotbollslag och leda det till framgång. Köp och försäljning av spelare, taktiker, manövrar, individuella träningsscheman, scoutning, lagarbete, lönebudgetar... du måste ta hänsyn till precis allt som rör manageryrket för att ha en chans att få smaka segerns sötma. Det textbaserade gränssnittet är komplext, oinbjudande och – vid en första anblick – skittråkigt. Ändå är Football Manager-spelen djupt beroendeframkallande och har lett till såväl krossade relationer som karriärer i den verkliga världen.

Med fotbollens finrum i kikaren

Football Manager 2017
Lite för många kryss har sinkat oss i tabellen. Klicka på bilden för större version!

Nu är det alltså 2017 års upplaga som ska recenseras. I den aktuella sessionen kontrollerar vi det engelska Championship-laget Derby, som efter förra årets snöpliga fall på mållinjen nu på allvar siktar mot Premier League. För närvarande går det helt okej. Vi är en poäng från playoff-platserna med många, många matcher kvar på säsongen. Truppen är bred, moralen god och ambitionerna höga.

Med blott 50 timmar (ingenting i FM-sammanhang) under bältet kan vi konstatera att Football Manager 2017 bjuder på flera intressanta nyheter och finputsningar gentemot sin föregångare, vilka sammantaget gör 17 till en bättre och smidigare spelupplevelse än 16. Alla mejl, sammanställningar och scoutrapporter du tvingas tröska igenom på daglig basis har exempelvis fått en ordentlig spark i rätt riktning.

Den livsviktiga informationen är bättre presenterad och fungerar därmed bättre som beslutsunderlag. Där du tidigare behövde klicka dig igenom drivor med goda råd och förslag från personalstaben får du i Football Manager 2017 allt presenterat på en och samma skärm, komplett med checkboxar som låter dig ta ställning till alltsammans mycket snabbare.

Förbättrade rapporter och översikter

Football Manager 2017
Inför matchen mot Burton får vi reda på att vi behöver hålla koll på Lloyd Dyer, som har en sjujäkla inläggsfot. Klicka på bilden för större version!

Inför matcherna matas du med överblickbara rapporter kring motståndets styrkor och svagheter, något som verkligen underlättar när det är dags att ta ut truppen och välja taktiker. Liknande beslutsstöd möter dig efter matchen, så att du lättare kan förbereda dina mannar för att möta liknande motstånd i framtiden.

Summa summarum: I tidigare upplagor av Football Manager kunde det ibland känns som att famla i mörkret under säsongens värsta svackor, men i Football Manager 2017 är det mycket lättare att lokalisera problemhärdarna och göra något åt dem.

Football Manager 2017
Svagheter på målvaktsfronten och en oförmåga att säkra straffområdet mot djupledsbollar ligger oss i fatet. Klicka på bilden för större version!

Det mer lösningsorienterade upplägget kan vi delvis tacka de nya rapporterna kring lagen för. En otroligt behändig vy listar nämligen alla styrkor och svagheter truppen lider av för tillfället, och är till enorm hjälp när du, med pengapungen i högsta hugg, ger dig ut på spelarjakt. Även om det kanske är lockande att köpa in ännu en skicklig dribbler som gör slarvsylta av motståndarnas ytterbackar kan rapporten avslöja att det vore bättre för laget att satsa på en rutinerad, defensiv mittfältare med ledarmentalitet.

Sociala medier förbryllar mest

Football Manager 2017
Här verkar fansen vara hyfsat överens om att vi stod för en bragd när vi betvingade Premier League-laget West Ham i cupen. Men det sociala flödet är ojämnt. Klicka på bilden för större version!

Precis som många andra sportspel har Football Manager 2017 belönats med ett separat flöde för sociala medier. Här får du reda på om fansen tycker att du gjort en bra match eller värvning, eller om du kan vänta dig grishuvuden på farstutrappan framöver. Som bäst är tweetandet och tyckandet från omvärlden lite småmysigt, men oftast går åsikterna isär på ett väldigt ologiskt och irriterande sätt.

Det är sällan vi hittar hit för något matnyttigt, utan klickar in på ren rutin för att se fansen rycka på axlarna mot en spelare som precis gjort hattrick. Tiden Sports Interactive lagt på att implementera sociala medier i spelet kunde gott ha vigts till att förbättra spelets språkstöd, där den svenska versionen har mycket att jobba på innan vi slutar irriteras på skumma ordval och direktöversättningar.