Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, heter det. I Samsungs fall fick vi vänta i ganska exakt en månad från deras rätt så avslagna presskonferens på Mobile World Congress, där allt de hade att visa upp var ett par surfplattor.

Så, var det något gott vi fick uppleva på det stora lanseringsjippot i London igår? Efter att ha sett och klämt på nya flaggskeppet och samlat tankarna kan vi konstatera att jadå, 2017 började sent för Samsung, men det har börjat bra.

Samsung Galaxy S8 - skärmen är grejen

Det mest hajpade med S8 var kanske det som Samsung antytt i grafik inför lanseringen, att det var något nytt och unikt med framsidan och designen av skärmen. Och på den punkten blir vi inte besvikna. Vi har sett ett par tillverkare som utmanat just med spännande skärmlösningar – Xiaomi med nästan kantfria Mi Mix och LG med extra avlånga G6 är de mest uppenbara – och Samsung tar nu det bästa från dessa två och sätter sin egen prägel på det.

Film ovan. Genomgång av Samsung Galaxy S8.

Över 92 procent av Samsung Galaxy S8 på framsidan är skärm, med supertunn skärmkant på sidorna och bara några millimeter upptill och nertill. Hörnen på skärmen har en tydlig avrundning vilket ger den en unik look. Är det verkligen kantfritt som Samsung påstår? Nej, det är en knapp millimeters kant även på sidorna, men tack vare Galaxy S8:s Edge-design med rundade sidor så märks den inte lika tydligt som i till exempel Xiaomi Mi mix.

Samsung har också bytt bildförhållanden, från 16:9 till samma extra avlånga som i LG G6. Eller nästan samma. G6 är exakt 18:9, dubbelt så hög som den är bred. Med 18,5:9 är Samsung Galaxy G8 marginellt mer utsträckt på höjden. Det här innebär att allt vi vet om skärmstorlekar kan kastas ut genom närmsta fönster. I Galaxy S8 sitter en 5,8 tums skärm och Galaxy S8+ har 6,2 tum. Men ingen av den är så brutalt stor som det instinktivt låter. Faktum är att bägge är kompaktare, tunnare och smidigare att hålla i än sina föregångare.

Kant för hela slanten

Samsung Galaxy S8

Värt att varna för är dock att allt är Edge numera. Någon ”vanlig” S8 med platt skärm finns inte, utan Samsung går nu all-in på kurviga kanter. Det är kanske en smaksak, och försäljningssiffrorna har ju visat att det är Edge som säljer bättre, men vi saknar den ändå lite. Böjen kommer som alltid med en del småproblem – färgskiftningar i glaset och distortion ute i kanterna. De flesta verkar dock tycka att den coola designen och extra funktionerna i gränssnittet är värt det.

Det är dock ett minimalt klagomål, för Amoled-skärmen i Galaxy S-lurarna är bländande bra, bäst i branschen enligt oss, och här är den bättre än någonsin, med knivskarp skärpa, fantastisk lyster i skärmen och bländande ljusstyrka. Den är som första telefon HDR Premium-certifierad, vilket bland annat bör innebära ljusstyrka på upp till 540 cd/m2, tio bitars färghantering och minst 90 procent av färgrymden enligt DCI-P3-definition. Nej, vi vet inte heller vad den sista är, men det låter imponerande. 

Knappkänsla utan knapp

All denna skärm har gjort att det inte fick plats med någon fysisk hemknapp på framsidan, något som varit lite av Samsungs grej på senare år – riktig knapp när fler och fler Android-konkurrenter övergivit det för skärmbaserad navigation. Det lustiga är att nu när en konkurrent, Huawei P10, återinför knapp (i Samsungs typiska design dessutom) så tar Samsung alltså bort sin. Istället sitter det en skärmbaserad hemknapp på samma ställe.

Och tack vare tryckkänslighet i skärmen på Samsung Galaxy S8 och med samma sorts feedbackfunktion som i knappen på en Iphone 7 så känns det som om vi fortfarande har en knapp där under. Lite som att trycka nertill på en musplatta och få ett riktigt klick. Fejkat klick, men så fejkat att det är omöjligt att skilja från ett riktigt. 

Sämre känsla för inloggningen

Samsung Galaxy S8

Vi är väl däremot inte lika imponerade av vad Samsung gjort av fingeravtrycksläsaren. Den gick inte att bygga in i skärmen, så den har kopplats loss från hemknappen och blivit förpassad till baksidan. Inget fel med det, men placeringen är obegriplig, precis bredvid kameralinsen, och inte så tydligt utmärkt att den lätt går att hitta i blindo.

Kan iris-scanning och ansiktsigenkänning funka som smidiga ersättare till det? Kanske – Samsung Galaxy S8 har bägge. Men vi hade inte möjlighet att registrera vårt nylle på demoexemplaren, och vi har inte varit så imponerande av andra som försökt detta tidigare, som Lumia och ZTE, så det åretstår att se.

En annan sak som vi blir lite besvikna på är färgvalen. Pianolacksvart, och två nyanser av grått är vad du har att välja mellan. Visst, alla tre är snygga, men inte särskilt spännande. Färgglada nyanser och lyxigt guldskimmer kan lätta upp i vardagen, och vi hoppas Samsung gör som Apple nyss gjorde, och utökar med lite fler val i framtiden.

Först ut med 10 nano

Det förekom en del spekulationer att Galaxy S8 skulle förses med Snapdragon 835, och att det var en av orsakerna till förseningen av lanseringen, precis som för Sonys nya Xperia-värsting. Den återfinns i amerikanska versionen, men i Europa får vi Samsung Exynos i S8:an, byggd på 10 nanometersteknik och med vad som verkar vara rejält uppbostad grafikprestanda. Det är förståeligt, då den har en större skärm och extra färgbitar att hantera.

Prestandalyftet i andra moment verkar dock inte lika stort. Men det är baserat på mycket kortfattad testning, och ingenting vi kan säga definitivt ännu. Det verkar dock som det mesta i effektivitet har gått till strömsnålheten. Ska vi tro på telefonernas egna uppskattning om kvarvarande tid efter viss användning så pratar vi om ett rejält lyft på den punkten, trots normalstora batterier på 3 000 i Samsung Galaxy S8, respektive 3 500 mAh i Galaxy S8 Plus.

Snyggt, smart och smidigt

Samsung Galaxy S8

Gränssnittet är nytt, och adopterar en del egenskaper och navigationsalternativ från Nougat, men lägger till mycket eget. Bland annat smart svepkontroll för att växla mellan hemskärm eller appmenyn. Det går också att välja bort appmenyn helt numera, och få alla appar ett svep till vänster istället.

Det grundläggande du gör i vardagen är snyggt och enkelt att intuitivt begripa, men Samsung döljer som vanligt många fler funktioner under skalet. Det grafiska utförandet är snyggt och stiliserat i glada färger och med rundade kanter i ikoner och andra detaljer. Det ger ett bra första intryck, men vi vet inte vad som händer när vi belastar gränssnittet med massor av egna appar och widgetar.

Bixby, mer än röstassistent

Samsung Galaxy S8

Ingen av telefonerna som fanns på plats att kika på var uppkopplade, så vi hade svårt att få något grepp om Bixby, nya röststyrda smarta assistenten i Samsung Galaxy S8. Men det lilla vi såg verkade lovande, framförallt de delar som faktiskt inte hade med rösten att göra. Dels har Bixby en egen fysisk knapp på sidan, något som vi tycker att fler tillverkare borde ha för viktiga funktioner.

Du kan även använda kameran och få information om saker i dig omgivning, platser, prylar, och så vidare. Det här ska definitivt bli kul att utforska när vi har mer tid med telefonen. Vi får dock kanske ha lite tålamod, då lokalisering kan ta tid. Svenskspråkig Bixby kommer inte på ett bra tag, verkar det som.

Stora steg men inte revolution

Samsung Galaxy S8

Så... förändrar Samsung Galaxy S8 smartphonevärlden för evigt, som Samsung lite blygsamt hajpar? Nja. Det är det nog ingen telefon sedan första Iphonen som gjort. Den som ska lockas till köp här är i första hand alla de som köpte en Galaxy S6 på kontrakt för två år sedan och som nu ska förnya. Kommer de att bli nöjda med S8? Med undantag av ett fåtal som inte gillar den böjda skärmen är svaret ett rungande ja.

Och det ser lovande ut för andra möjliga kunder också. Samsung vänder inte ut och in på mobilbranschen, men presenterar ändå tillräckligt många nyskapande funktioner och idéer för att dra uppmärksamhet till sig, och uppdaterar det som började kännas gammalt, som usb-porten som nu givetvis är typ c.

Samtidigt håller de på en del tradition – en bra kamera som bygger vidare på kvaliteten i S7 men inte tar risker med för mycket nytt, och ingen bortbantning av hörlursuttaget. Faktum är att de satsar lite extra där, tack vare Harman-uppköpet så levereras S8:orna med AKG-hörlurar. Det gillar vi. Om ljudhårdvaran under skalet lever upp till det återstår att se. Eller snarare höra.

Nästa sida: Samsung Galaxy S8 - fakta, pris och specar

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Samsung Galaxy S8 SM-G950F 64GB Pris vid test: 7990 kr.

Bästa pris just nu: 7985 kr

Fakta

Processor: 2.3GHz Quad + 1,7GHz Quad, Octa core, 64 bit, 10nm-processor.
Minne: 4GB RAM-minne, 64GB internminne samt rum för 256GB med microSD.
Skärm: 5.8 tum Quad HD 2960x1440 (570ppi) skärm.
Batteri: 3,000mAh, med snabbladdning via sladd eller trådlöst kompatibelt med WPC och PMA.
Mått: 148.9 x 68.1 x 8.0mm.
Vikt: 155g.
Kamera: Fram, 8MP (F1.7), bak, Dual Pixel 12MP (F1.7), Smart OIS.
Operativsystem: Android 7.0.
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM.
Bluetooth: v5.0.
Anslutning: USB Type-C.
Platstjänster: GPS + Galileo + Glonass + Beidou.
Vattentät: IP68 certifiering.
Sensorer: Accelerometer, Barometer, Fingeravtryck, Gyro, Iris, Tryck, Proximity, Geomagnetic, RGB Light. Redo för Samsung KNOX.

Processor: 2.3GHz Quad + 1,7GHz Quad, Octa core, 64 bit, 10nm-processor.
Minne: 4GB RAM-minne, 64GB internminne samt rum för 256GB med microSD.
Skärm: 6.2 tum Quad HD super AMOLED 2960x1440 (529ppi) skärm.
Batteri: 3,500mAh, med snabbladdning via sladd eller trådlöst kompatibelt med WPC och PMA.
Mått: 159.5 x 73.4 x 8.1mm.
Vikt: 173g.
Kamera: Fram, 8MP (F1.7), bak, Dual Pixel 12MP (F1.7), Smart OIS.
Operativsystem: Android 7.0.
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM.
Bluetooth: v5.0.
Anslutning: USB Type-C.
Platstjänster: GPS + Galileo + Glonass + Beidou:
Vattentät: IP68 certifiering.
Sensorer: Accelerometer, Barometer, Fingeravtryck, Gyro, Iris, Tryck, Proximity, Geomagnetic, RGB Light. Redo för Samsung KNOX.