– Det här är början på en ny era för smarta mobiler.

Så inledde Samsungs mobilchef Dong-jin Koh presentationen av nya Galaxy S8 som nu har lanserats. Ryktena visar sig stämma och det var inte mycket till överraskningar på specifikationsnivå. Här är allt du behöver veta om de två nya telefonerna: Galaxy S8 och Galaxy S8+.

Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 - skärm hela vägen

Samsung kallar den nya skärmen på Galaxy S8 ”Infinity Display” och syftar på hur skärmen täcker nästan hela framsidan. Skärmen är på 5,8 eller 6,2 tum och och har bara en smal, smal remsa på sidorna med så lite ram i över- och underkant som möjligt. Upplösningen är 2960x1440 pixlar på båda modellerna, 18,5:9 istället för 16:9 så att film och video får mer yta att bre ut sig över. Samsung säger att det ger 36 procent mer yta för video jämfört med Galaxy S7.

Samsung Galaxy S8

Skärmen har Mobile HDR Premium-certifiering och Samsung har jobbat med bland annat Netflix och Amazon för att se till att det finns film och tv-serier att titta på med hdr.

Som väntat skyddas skärmen av Gorilla Glass 5, men även baksidan använder materialet vilket även gör att telefonen i princip är helt utan skarvar.

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8 tillverkas i fem olika färger: Midnight Black, Orchid Grey, Coral Blue, Arctic Silver och Maple Gold. Maple Gold kommer av någon anledning inte säljas i Sverige, åtminstone inte vid säljstarten.

Nytt gränssnitt

Förutom att Galaxy S8 använder Android 7.0 har Samsung passat på att redesigna sitt användargränssnitt, både för att bättre utnyttja den större och mer långsmala skärmen och för att allmänt göra den bättre.

Galaxy S8

Ett svep uppåt eller neråt från hemskärmen visar applådan, och du kan flytta flera appar till en mapp samtidigt utan att behöva flytta en åt gången. Nya genvägar från hemskärmen (som påminner om IOS force touch-genvägar) gör det enklare att radera appar och annat.

Men det första du kommer lägga märke till är de grafiska förändringarna – ikonerna är numera kraftigt avrundade och typografin är också mindre kantig. Det ska enligt Samsung ge ett enhetligare intryck tillsammans med den nya runda designen på själva telefonen.

Processor och andra specifikationer

I Europa säljs Samsung Galaxy S8 med Samsungs nya Exynos 8895-processor, en åttakärnig processor med fyra snabba kärnor på 2,3 gigahertz och fyra strömsnåla kärnor på 1,7 gigahertz. I USA används istället Qualcomms Snapdragon 835-processor (2,35/1,9 gigahertz). Båda använder 10-nanometerteknik vid tillverkningen och har 4 gigabyte minne.

Båda modellerna säljs med 64 gigabyte inbyggd lagring och har en microsd-kortplats för upp till 256 gigabyte extra lagring. Bluetooth 5.0, usb-c och senaste lte-tekniken är självklara nyheter.

Galaxy S8 har ett batteri på 3 000 mAh, medan Galaxy S8+ har ett lite större på 3 500 mAh. Samsung påpekade i sin presentation att batterierna genomgår en ny rigorös serie tester som går bortom dagens industristandarder, och att företaget ser mycket allvarligt på användarnas säkerhet.

Precis som tidigare har Galaxy S8 IP68-klassning och Samsung visade bilder på hur den används på botten av en bassäng så räkna med att den verkligen är helt vattentät.

Kamera

Kameror

På baksidan sitter en ny kamera med sensor på 12 megapixlar och bländare på f/1,7, precis som väntat. Varje gång du tar en bild tar kameran tre i följd, sedan väljs den skarpaste ut medan de två andra används för att beräkna brusredicering. På framsidan har kameran ökats till 8 megapixlar och får smartare autofokus med ansiktsigenkänning.

Kameraappen har också uppdaterats för Android 7.0 och Samsung har gjort om gränssnittet så att det ska vara lättare att använda med enbart en hand. Den har även ”berikats” med nya augmented reality-ikoner så att du kan sätta kaninöron på bästisen.

Digital assistent och nya ekosystemprodukter

Galaxy S8 är utrustad med Bixby, en ny utmanare till Google Assistant, Siri och Cortana. Du når den via en dedikerad knapp på sidan av telefonen. Det är ännu okänt vilka språk den har stöd för men vi räknar med att svenska inte ingår i den första omgången.

Bixby använder en kvinnlig röst och ska fungera ihop med "en handfull" appar vid lanseringen av Galaxy S8. Assistenten är intuitiv nog för att kunna lista ut vad du gör mellan röstinmatningarna. Om du ber Bixby att visa upp dina lagrade filmer, exempelvis, kan du sedan dutta på ett filmklipp och säga "spela det här" – så vet assistenten vad du syftar på. En intressant funktion, kallad Bixby Vision, låter dig använda telefonens kamera för att skanna saker som vinflaskor och böcker för mer information.

Samsung visade även upp flera kringprodukter:

  • Gear360 – en ny version av Samsungs 360-graders vr-kamera.
  • Dex – en dockningsstation som ”förvandlar mobilen till arbetsstation”.

Med appen Samsung Connect kan Galaxy S8 styra och komma åt diverse andra Samsung-produkter, från tv-apparater till smarta kylskåp.

I början av mars lanserades Samsung Pay som betaversion i Sverige, och Galaxy S8 har självklart stöd för betalningslösningen, både via nfc och magnetremsa (mst).

Pris och tillgänglighet

Redan idag börjar Samsung ta emot förhandsbeställningar på Galaxy S8 och Galaxy S8+. Priserna blir 8 000 respektive 9 000 kronor. Färgen Maple Gold kommer som sagt inte till Sverige nu vid lanseringen, och Coral Blue är exklusiv för Samsungs webbutik till att börja med.

Samsung Galaxy S8 SM-G950F 64GB Pris vid test: 7990 kr.

Bästa pris just nu: 7985 kr

Fakta

Processor: 2.3GHz Quad + 1,7GHz Quad, Octa core, 64 bit, 10nm-processor.
Minne: 4GB RAM-minne, 64GB internminne samt rum för 256GB med microSD.
Skärm: 5.8 tum Quad HD 2960x1440 (570ppi) skärm.
Batteri: 3,000mAh, med snabbladdning via sladd eller trådlöst kompatibelt med WPC och PMA.
Mått: 148.9 x 68.1 x 8.0mm.
Vikt: 155g.
Kamera: Fram, 8MP (F1.7), bak, Dual Pixel 12MP (F1.7), Smart OIS.
Operativsystem: Android 7.0.
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM.
Bluetooth: v5.0.
Anslutning: USB Type-C.
Platstjänster: GPS + Galileo + Glonass + Beidou.
Vattentät: IP68 certifiering.
Sensorer: Accelerometer, Barometer, Fingeravtryck, Gyro, Iris, Tryck, Proximity, Geomagnetic, RGB Light. Redo för Samsung KNOX.

Processor: 2.3GHz Quad + 1,7GHz Quad, Octa core, 64 bit, 10nm-processor.
Minne: 4GB RAM-minne, 64GB internminne samt rum för 256GB med microSD.
Skärm: 6.2 tum Quad HD super AMOLED 2960x1440 (529ppi) skärm.
Batteri: 3,500mAh, med snabbladdning via sladd eller trådlöst kompatibelt med WPC och PMA.
Mått: 159.5 x 73.4 x 8.1mm.
Vikt: 173g.
Kamera: Fram, 8MP (F1.7), bak, Dual Pixel 12MP (F1.7), Smart OIS.
Operativsystem: Android 7.0.
Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024QAM.
Bluetooth: v5.0.
Anslutning: USB Type-C.
Platstjänster: GPS + Galileo + Glonass + Beidou:
Vattentät: IP68 certifiering.
Sensorer: Accelerometer, Barometer, Fingeravtryck, Gyro, Iris, Tryck, Proximity, Geomagnetic, RGB Light. Redo för Samsung KNOX.