Förra året var det robotdammsugaren som blev utsedd till årets julklapp och vi på redaktionen imponerades över hur rätt HUI träffade. Kriterierna för årets julklapp innebär inte bara att det ska handla om en nyhet, eller en produkt som fått ett nyväckt intresse.

Läs också: Vr-glasögonen är årets julklapp 2016

Det ska också enligt HUI vara en produkt som väntas säljas i stort antal inför jul, eller "svara för ett högt försäljningsvärde". Har ni på HUI någon som helst koll på produkterna HTC Vive, Oculus Rift och Playstation VR? Det här är oerhört spännande produkter sett till tekniken, prylar som absolut är intressant för early adopters.

Läs också: Därför riskerar vr att bli en historisk teknikflopp

Är det köpläge på vr-headsets nu i december? Knappast. Vår testredaktör Mattias Inghe beskrev t ex HTC Vive väldigt bra: "...en svindyr leksak för extrema (och rika) entusiaster. Eller kanske något du går till en arkadhall och hyr en timme på."


Playstation VR kan förstöra julafton

Playstation VR är den senaste och i våra ögon mest prisvärda vr-lösningen på marknaden, men det handlar ändå om ett kit för runt 5 000 kronor om du redan äger en Playstation 4. Och det finns väldigt lite innehåll att ta del av. Men framför allt är det massor av kablar att ansluta och ganska krångligt för gemene man att använda. Absolut inte en pryl du vill installera på småtimmarna på julafton mitt i glöggkaoset. Risken är stor att glädjeruset då snabbt går över i frustration över installation, kalibrering och letande efter något riktigt spel som funkar med 5 000-kronorshjälmen.

Missa inte: M3 testar Playstation VR

Under året har vi sett ett antal nya spännande smarta prylar dyka upp, saker som garanterat kommer att vara mycket mer intressanta att lägga under granen. IP-kameror som du snabbt och enkelt kopplar upp mot en app i din smartphone. Smarta klockor som håller koll på din hälsa samtidigt som du slipper ta upp mobilen när du behöver kolla mail och sms. Powerbanks som gör att du slipper oroa dig över var närmaste eluttag finns. Eller varför inte trådlösa sport-hörlurar som verkligen slagit igenom i går?

Om du med vr-headset tänker kartongmodell till mobilen för 200 kronor kommer du att bli grymt besviken. Jag ser en stor risk med att många blandar ihop riktiga vr-lösningar med den typen av leksak vilket kan resultera i ytterligare besvikelser när tomten varit på besök.

Sony PlayStation VR Pris vid test: 4690 kr.

Bästa pris just nu: 3890 kr