HTC 10 får ett storasyskon. Det står klart efter att det taiwanesiska företaget i går avtäckt nya luren HTC 10 Evo. Som namnet antyder snackar vi uppgradering snarare än en helt ny telefon, men nyheterna är inte vilka som helst.

Läs också: Huawei-flaggskepp till Sverige trots allt: Säg hej till Mate 9 Pro

För det första skippar Evo helt 3,5-millimetersuttaget till förmån för en usb c-port för laddning och ljud/musiklyssning. Med tekniken Boomsound Audio ska ljudet i de medföljande (usb c)-hörlurarna anpassas till miljön runt omkring dig. Skärmen har växt från 5,2 till 5,5 tum och har en upplösning på 2560 x 1440 pixlar (634 dpi). Den dyrbara tekniken täcks av nya Gorilla Glass 5. En annan nyhet är att Evo är vattentålig enligt IP57-standarden, vilket innebär dammtäthet och att telefonen kan tillbringa en halvtimme i meterdjupt vatten utan att ta skada.

Denna gång är kameran där bak på 16 megapixel och har stöd för optisk bildstabilisering. På framsidan sitter en selfiekamera på 8 megapixel. HTC 10 Evo skeppas med Android 7.0 Nougat anpassat till HTC:s egna Sense-gränssnitt och drivs av ett åttakärnigt Snapdragon 810-chipset med en processor på 2 GHz. Lagringsutrymmet ligger på 32 GB och arbetsminnet på 3 GB.

HTC 10 Evo släpps tidigt nästa år och har ett riktpris på 6 290 kronor.