Galaxy Note 7

Samsungs olika föreslagna förklaringar till varför batteriet i Galaxy Note 7 var så ömtåligt och exploderade så ofta höll inte måttet, tyckte Anna Shedletsky och Samuel Weiss på firman Instrumental. Så de undersökte telefonen på egen hand och tycker sig ha svaret på vad som verkligen gick snett.

Missa inte! Galaxy S8: Här är de hetaste ryktena kring Samsungs nästa toppmodell

Duon plockade isär telefonen och mätte alla delar med hög precision. Det visar sig att Samsung har knökat in batteriet i ett hålrum i telefonen som visserligen uppenbart är gjort för att skydda det, men som inte har lagom mycket ”andrum” för att tillåta batteriet att svälla naturligt. Tillsammans med extremt tunna separationslager krävs väldigt lite yttre påverkan för att anod och katod ska nudda varandra och kortsluta batteriet.

För att göra Note 7:s batteri säkert hade Samsung antingen tvingats minska kapaciteten eller göra själva telefonen tjockare. Shedletsky och Weiss tror att det är orsaken till att företaget stoppade telefonen helt och hållet. Designen hade helt enkelt gått för långt.

Upptäckten pekar på hur viktigt det är att bygga in säkerhetsmarginaler i batterier, speciellt när företag som Samsung och Apple strävar efter allt tunnare prylar.