Uber
Foto: Andrew Caballero-Reynolds

I slutet av november släpptes version 3.222.4 av Uber. Den som har installerat uppdateringen utan att gå igenom mobilens integritetsinställningar har sedan dess spårats av Uber även när appen var stängd, rapporterar Techcrunch.

Missa inte: Bil stals med nyckel – då låste BMW in tjuven på distans

Uber påstår att det inte kommer spåra alla dina rörelser, men det finns inget sätt att försäkra sig om det med mindre än att du stänger av platsdata för appen och bara aktiverar det precis när du vill använda appen.

Företaget säger att det utökade insamlingen av platsdata är till för att förbättra situationen när förare hämtar upp och släpper av användare, något som skapat mycket irritation under åren. Ett exempel är att Uber vill veta om användaren korsar gatan precis efter att ha släppts av, vilket indikerar att föraren valde fel sida av vägen och utsätter kunden för en onödig risk.

Ubers insamling av personuppgifter har även tidigare fått kraftig kritik från bland annat Electronic Frontier Foundation. Företaget ertappades med att spionera på en kritisk journalist, vilket fick amerikanska senatorn Al Franken att ryta ifrån.

Om du använder Uber och inte vill bli spårad i bakgrunden kan du gå in i inställningarna och stänga av tillgång till platsdata när appen är i bakgrunden. På IOS gör du det i Inställningar -> Integritetsskydd -> Platstjänster -> Uber. På Android finns ingen motsvarighet, utan du får slå av och på platstjänster för Uber vid varje användning.

Nya rykten: Intel vill göra Core i7 till hjärnan i framtidens självkörande bilar