Sonos äger fortfarande multiroommarknaden även om det numera finns en uppsjö av vettiga alternativ. Harman, Denon och Sony för att nämna några som erbjuder riktigt bra ljud och som blir allt mer användarvänliga efter varje uppdatering. Nu finns dock ytterligare en aktör som vill in på marknaden, vi har testat Musaic som nyligen lanserats i Europa och som nu kommer även till Sverige.

Musaic

Testprodukterna består av två enheter, en lite större och en mindre. Designmässigt är de båda enherterna nästan identiska bortsett från storleken och högtalarna är så kallade närverksspelare och kommunicerar med varandra via ditt hemmanätverk.

För att installera högtalarna får du ingen hjälp av någon app utan du behöver först koppla upp dig temporärt mot spelarens egna nätverk, namnge spelaren och i gränssnittet sedan koppla upp spelaren mot ditt hemmanätverk. Samma procedur måste göras för varje ny högtalare. Här har vi sett smidigare lösningar, men å andra sidan är detta något du bara gör en gång, så egentligen är det inget att bråka om. Vill du hellre koppla upp dig mot högtalarna direkt via Bluetooth går även det.

Musaic

Det finns en app, och den används först när systemet är installerat. Det är en ganska enkel historia som förutom en funktion för internetradio även erbjuder ett par streamingtjänster, bland andra Tidal och Napster. Internetradiofunktionen är för övrigt riktigt bra och det är enkelt att spara favoritstationer, både i appen och till de fyra ”favoritknapparna” på enheten.

Läs även: Test av Sonos Play:5 II

I appen grupperar du även högtalarna, det vill säga om du vill spela samma musik i flera högtalare. Upplägget är enkelt och användarvänligt och vill du sedan spela olika musik i varje högtalare separat är det bara att ta bort grupperingen.

För oss svenskar är streamingtjänsten Spotify kanske mest intressant och även om det finns en ikon för tjänsten är programmet inte integrerat i appen utan du skickas helt enkelt direkt vidare till din Spotify-app och kommunicerar sedan via Spotify Connect till högtalarna. Detta innebär en viss begränsning då du endast kan spela en låt i taget i antingen samtliga högtalare eller i en av dem. Vill du kunna spela olika låtar samtidigt i olika rum behöver du två registrerade konton hos Spotify. Men att köra internetradio eller musik lagrat på telefonen i ena rummet och Spotify i ett annat är inga problem.

Enheterna i sig är snyggt designade och inte så djupa, vilket gör dem lättplacerade. De känns ganska emellertid en aning plastiga i sin konstruktion och de väger lätt. Inte direkt förtroendeingivande och något som sänkte våra förväntningar innan vi lät dem bekänna färg. Men vi blev snart positivt förvånade…

Musaic

Högtalarna ger ifrån sig ett riktigt bra ljud, med en levande och verklighetstrogen karaktär – klart jämförbart med betydligt större pjäser. Detaljerna i ljudet finns där och spridningen över hela rummet imponerar. Vid riktigt hög volym blir emellertid avsaknaden av en subwoofer påtaglig, så vi hoppas att en lansering av en sådan finns i tillverkarens framtida planer.