Äntligen finns Ryzen ute till försäljning och vi har naturligtvis tagit oss en närmare titt på AMD:s nya processorer. Halva priset jämfört med Intels motsvarigheter är helt klart imponerande – men frågan är hur det står till med övriga aspekter?

Ska utmana Intel på allvar

AMD:s senaste försök att konkurrera med Intel har tidigare slutat med rejäla magplask, och många har förmodligen inte ens hört talas om processorer som Bulldozer och Vishera?

Med Ryzen har AMD mer eller mindre börjat om från början. Fokus ligger på ny design och en satsning på den senaste tekniken, på så sätt ska företaget för första gången på ett årtionde konkurrera med Intel på allvar.

AMD Ryzen
Så här ser AMD Ryzen ut.

Vi ska inte gå in på alla tekniska detaljer, men i korthet baseras Ryzen på den senaste 14-nanometerstekniken från Global Foundries. Den åttakärniga processorn består av två komplex med fyra kärnor vardera. Tack vare simultan multitrådning får man ut maximal prestanda, hur det ser ut i praktiken återkommer vi till om en stund.

Konstruktion
Så här ser konstruktionen ut. Klicka för större version!

Egentligen är det inte helt korrekt att kalla Ryzen för en processor. I själva verket handlar det om det som på engelska kallas för System-on-Chip (SoC). Därmed ingår en lång rad andra komponenter, något som naturligtvis också påverkar vilken prestanda det blir tal om i slutändan.

Enligt AMD:s egna mätningar erbjuds 52 procent högre prestanda i Ryzen jämfört med den tidigare FX-processorn. Men det alla vill veta är naturligtvis hur väl den står sig gentemot Intels processorer.

Så här har vi gjort testet

Vi har använt oss av fyra stycken likvärdiga pc-datorer med den senaste 64-bitarsversionen av Windows 10. Det rör sig om samma ssd-enhet, samma grafikkort (Founders Edition Geforce GTX 1080), samma mängd arbetsminne (32 gigabyte) och samma bios-version i samtliga burkar.

Från Intel hämtar vi 8-kärniga Core i7-6900K, 6-kärniga Core i7-6800K och 4-kärniga Core i7-7700K. Från AMD hämtar vi, förutom de nya Ryzen-processorerna, den 8-kärniga föregångaren FX-8370 (Vishera).

Jämförelse
En jämförelse mellan Intels och AMD:s processorer i tabellform. Klicka för större version!

Moderkorten som har använts är Asus X99 Deluxe II för Core i7-6900K och Core i7-6800K, samt Asus Z270 Maximus IX Code för Core i7-7700K. Vidare används AS Rock 990 FX Killer för FX-8370 och Asus Crosshair VI Hero för Ryzen-processorerna.