Resultat i Cinebench R15.037

Första mätverktyget som vi använder oss av är Cinebench R15.037 från Maxon. Här sammanställs resultatet i form av en poängsumma. Ju högre poäng, desto bättre.

Våra resultat i det flertrådade testet överensstämmer inte fullt ut med AMD:s egna mätningar, till exempel får vi snäppet bättre resultat från Intel-processorerna. Men det förhåller sig likväl på det sättet att Ryzen går segrande ur jämförelsen.

Cinebench
Klicka för större version.

Med andra ord får du mycket riktigt ut högre prestanda från AMD Ryzen 7 1800X än från Intel Core i7-6900K, detta trots att den sistnämnda processorn är dubbelt så dyr.

I det enkeltrådade testet är det viss fördel för Intel, något som troligtvis beror på den högre klockfrekvensen. Men skillnaden är inte särskilt stor, så Ryzen står sig utmärkt i konkurrensen.

Cinebench
Klicka för större version.

Resultat i Blender 2.78a

Renderingsmotorn Blender används av många filmskapare och brukar vara ett populärt val när det kommer till prestandajämförelser. Här ligger fokus på hur snabbt det går att göra vissa saker. Ju färre sekunder desto bättre.

Allra snabbast är Intel Core i7-6900K, men Ryzen-processorerna får nästan lika bra resultat. Ska du köpa en ny processor är skillnaden inte tillräckligt stor för att motivera den dubbelt så höga prislappen.

Blender 2.78a
Klicka för större version.

Eftersom det ryktats om en bugg i version 2.78a som skulle vara missvisande för AMD testar vi även med version 2.78b.

Blender 2.78b
Klicka för större version.

Den enda påtagliga skillnaden rör den gamla FX-processorn, men på det stora hela förändras inte jämförelsen.

Resultat i POV-Ray Raytracer

I vårt sista renderingstest använder vi oss av den gamla trotjänaren POV-Ray Raytracer. Resultatet visas i pixlar per sekund, ju fler desto bättre.

Högst resultat i det flertrådade testet får Ryzen 7 1800X, dessutom kan nämnas att tredjeplacerade Ryzen 7 1700 får nästan lika bra resultat som tvåan Core i7-6900K. Med tanke på att Ryzen 7 1700 endast kostar en tredjedel av vad Core i7-6900K kostar är resultatet minst sagt positivt för AMD.

POV-Ray Raytracer
Klicka för större version.

I det enkeltrådade testet segrar visserligen Core-i7-7700K CPU, men det är mest av akademisk betydelse. När du renderar film kommer du att använda dig av det flertrådade läget.

POV-Ray Raytracer
Klicka för större version.

Resultat i Handbrake och Adobe Premiere CC 2017

Handbrake är ett populärt program för att konvertera video från ett format till ett annat. I det här testet konverteras en mkv-fil på 30 gigabyte och naturligtvis är det bra om det går så snabbt som möjligt.

Allra snabbast är Ryzen 7 1800X, men skillnaden gentemot Core i7-6900K är inte särskilt stor. I vilket fall som helst är AMD återigen en vinnare.

Handbrake
Klicka för större version.

Föredrar du Adobe Premiere Creative Cloud 2017 är resultatet likvärdigt, även här är Ryzen 7 1800X nummer ett.

Adobe Premiere CC 2017
Klicka för större version.

Resultat i 3DMark 

För att mäta prestanda i spel använder vi oss av det populära mätverktyget 3DMark. Ju längre staplar, desto bättre.

Den första mätningen visar generell prestanda och här tar Core i7-6900K topplaceringen strax före Core i7-7700K. Ryzen 7 1800X hamnar på en tredjeplats och Ryzen 7 1700 först på en femteplats. Goda nyheter för Intel med andra ord.

3DMark FireStrike
Klicka för större version.

Den andra mätningen fokuserar på grafiken och här blir det i stort sett ingen skillnad alls, något som beror på att vi använder oss av samma grafikkort. 

3DMark FireStrike Graphics
Klicka för större version.

Vi går vidare till fysiktestet och där syns det tydligt vilken skillnad det är med 8 kärnor jämfört med 4 eller 6. Undantaget är FX-8370 som framstår som rena rama fossilen.

3DMark FireStrike Physics
Klicka för större version.