Nu står det klart att AMD inte kommer att släppa några drivrutiner för Ryzen varken till Windows 7 eller 8.1. Med andra ord kommer det att krävas Windows 10 för att använda de nya processorerna.

Beskedet är aningen överraskande, så sent som för en vecka sedan ryktades det nämligen om motsatsen.

AMD Ryzen

Ryzen - AMD:s nya superprocessor

AMD:s Zen är äntligen här. I augusti chockade AMD världen genom att visa att den nya Zen-arkitekturen kunde tävla med Intels bästa processorer. Nu har AMD avslöjat fler detaljer om det som företagsledningen kallar deras mest upphetsande processor på 20 år, inklusive namnet, klockhastigheten och de fem ”Sense MI”-teknikerna som ligger bakom processorns höga effektivitet.

AMD har tidigare använt kodnamnet Zen för den nya arkitekturen, men den har nu fått sitt slutgiltiga namn: Ryzen, som tyvärr låter som namnet på ett gammalt avdankat tv-spel. Den första processorn som använder arkitekturen, som har kodnamnet Summit Ridge, kommer vara AMD:s fokus under 2017.

Med benchmarktest från Handbrake och Zbrush visade AMD nyligen hur Summit Ridge kan hålla jämna steg med eller rent av köra om Intels 8-kärniga, 3,2-gigahertz Core i7-6900K som släpptes i maj. Det beror delvis på Summit Ridges något högre klockhastighet på 3,4 gigahertz, påstår AMD.

AMD valde att fortfarande hålla inne med två detaljer: Hur mycket Summit Ridge kommer kosta och hur hög den högsta klockfrekvensen den kan använda är (det som Intel kallar turbo boost). På så vis slipper AMD avslöja allt för mycket för Intels marknadsavdelning. Intelchefer sade i augusti att Core i7-6900K kan få 10 kärnor istället för åtta, vilket skulle kunna ge Intel en liten fördel gentemot Ryzen. Allt det här är så klart bra för oss konsumenter: Äntligen lite ordentlig konkurrens!

Benchmarkdemo
AMD:s vd Lisa Su visar ett Bender-benchmarktest mellan AMD:s Ryzen till vänster och Intels Core i7-6900K till höger. Båda var klara ungefär samtidigt.