Under huven – hur Sense MI ändrar spelreglerna

På sätt och vis öppnar AMD:s Ryzen en helt ny dimension att hålla i åtanke när du ska välja processor: Effektivitet. De flesta spelare och andra entusiaster tänker på pris, antal kärnor, klockhastighet och strömförbrukning. Processortillverkare däremot tittat på instruktioner per klockcykel (IPC). Ryzen föreslår ett helt nytt tillvägagångssätt.

Effektivitet
AMD har jobbat allt mer med effektivitet.

Enligt AMD:s teknikchef Mark Papermaster var ett av AMD:s mål att skapa den bästa ”intelligenta prestandan”, en adaptiv teknik som kontinuerligt håller koll på processorn och ger optimal prestanda vid en given kraftnivå. Tekniken har fått namnet Sense MI.

Sense MI består egentligen av fem tekniker: Pure Power, Precision Boost, Extended Frequency Range, Neural Net Prediction och Smart Prefetch. Teknikerna jobbar tillsammans med en sjätte teknik som AMD kallad Infinity Fabric och är ett nätverk av kopplingar på processorn som gör att de olika Sense MI-komponenterna ständigt kan återkoppla och avgöra hur de fungerar.

Pure Power

Pure Power och Precision Boost är i princip två sidor av samma mynt. Det föregående handlar om att minska strömförbrukningen utan att sänka prestandan. Det senare ändrar klockhastigheten med 25 megahertzsteg istället för 100 hertzsteg som hos Intel, vilket tillåter små hastighetshöjningar utan att öka strömförbrukningen.

Precision Boost

Extended Frequency Range innebär helt enkelt att processorn kan känna av om den är ordentligt kyld (till exempel med vattenkylning) och i så fall höja klockhastigheten över vanliga gränsvärden.

Om processordesign var en sport hade de här tre teknikerna motsvarats av att träna på gym, medan de två sistnämnda – Neural Net Prediction och Smart Prefetch, är de mentala delarna av sporten: föraningar och medvetenhet.

Papermaster beskrev den första av dessa som en ”skrämmande smart” form av branch prediction, som ska minska flaskhalsar. Branch prediction handlar om att gissa om en if-sats blir ja eller nej, för att spara tid och gå vidare utan att vänta. AMD:s nya teknik tränar upp sig själv genom att studera tidigare gissningar och bygga upp effektivare förutsägelser.

Smart Prefetch gör motsvarande sak men med data. Den tittar på vilken data som hämtades senast och vad processorn håller på med, och hämtar sedan in vad den tror är nästa bit data utan att vänta på instruktioner.

Och härnäst? En fantastisk strid om din plånbok

Efter att ha kämpat i flera år för att hålla sig vid liv satsar AMD stenhårt på vad företaget ser som en vinnande hand. Serverprocessorn Naples är bara början på företagets nysatsning på företagsmarknaden där de högre marginalerna kan driva på framtida utveckling.

Vad som fortfarande är oklart är hur mycket den första Ryzen-processorn – Summit Ridge – kommer kosta. Tidigare har Intel tvingat AMD att sänka sina priser och därmed vinstmarginalen. Lisa Su ser framför sig en ”mycket mycket stark uppställning” moderkort, hårdvarupartners och systembyggare som stödjer den nya AM4-standarden och Summit Ridge, men avslöjade inga siffror.

Frågan är nu hur Intel kommer svara. Sänkta priset? Marknadsföringshjälp för tillverkare som väljer Kaby Lake?

Och hur snabb är turboboost-hastigheten i Summit Ridge egentligen? Kommer AMD kunna möta efterfrågan på den nya processorn? Har den några oupptäckta jobbiga buggar?

En sak är dock glasklar: AMD är tillbaka och har äntligen något för spelare att sätta tänderna i och Intel att svettas över. ”2016 var ett starkt år och vi är väldigt nöjda med våra framsteg, men det bästa kommer under 2017,” sade Lisa Su.

Översättning: Anders Lundberg

Betyg 8 av 10