Nvidias satsning på bilindustrin börjar bli allt mer konkret. Under onsdagskvällen lokal tid höll företaget pressevent i Las Vegas, och visade den senaste tekniken.

Superdator för bilar

Xavier heter en specialbyggd ”superdator” för bilar som kombinerar en 8-kärnig arm-processor, en Volta-gpu med 512 kärnor och är designat att möta kraven på ASIL D-märkning, en amerikansk säkerhetsstandard för bilindustrin.

Datorn driver en AI som lär sig köra genom att observera andra bilister och prova sig fram, och Nvidia visade hur det fungerar genom att stoppa en Xavier i en testbil som lärde sig köra på bara några dagar.

Nvidias körassistent

”Andrepilot”

Förutom helt självkörande system ser Nvidia framför sig hur samma artificiella intelligens kan användas för att hjälpa mänskliga förare. Företaget kallar den här varianten Co-pilot och det handlar om att observera både trafikförhållanden och föraren för att till exempel varna dig om du tittar åt fel håll eller ligger för nära bilen framför.

Samarbete med Audi

För att få ut bilar med sin nya teknik på vägar så fort som möjligt har Nvidia fördjupat sitt samarbete med Audi och företagen planerar nu att lansera en Audi som är helt självkörande i allt utom extrema situationer senast 2020. Företagen har inte avslöjat speciellt mycket detaljer och vi vet till exempel inte i vilka länder de hoppas börja sälja självkörande bilar först.