Namnet Dewalt kanske inte säger så mycket för vissa. Den som kan sina powertools vet dock att det är ett varumärke för handhållna motorverktyg – borrmaskiner, skruvdragare, sticksågar och så vidare. Det är ägt av Black&Decker och är främst riktat mot hantverkarproffs.

Nu gör de precis som Caterpillar (eller Cat) gjorde för några år sedan och satsar på en ny produktkategori – tåliga smartphones. Dewalt MD501 heter den och är en riktigt bastant sak. Vi har på senare tid sett just Cat komma med modeller som är tunnare och smidigare, men här är det mer ”gammaldags” ruggad stil som gäller.

Dewalt MD501
Dewalt MD501 med Gorillaglas framtill och gummi runtom.

Rejäla doningar, för det mesta

14 millimeter tjock, nästan två och ett halvt hekto tung och med rejäla marginaler runt den fem tum stora skärmen och stötdämpande gummi runtom hela (förutom framför skärmen, givetvis) är den inte direkt smidig att hålla i eller få ner i byxfickan. Å andra sidan är den byggd för folk som främst bryr sig om bra funktion och trygg tålighet. Vad gör väl hundra gram extra när du samtidigt har två kilo skruvdragare i andra handen?

På sidorna sitter stora knappar för volym, på/av, kamera samt en programmerbar specialknapp som kan öppna valfri app i telefonen. Däremot är det inga fysiska knappar för Android-navigering, utan tre touchkontroller under skärmen. Där hade det varit trevligare med tryckknappar. Skärmen klarar dock att navigeras även med handskar på, så men just hem-, back, och menyknappar nertill blir lite pilliga att hantera då.

Dewalt MD501
Knapparna på sidorna är stora, tydliga och lätta att hitta även med arbetshandskar på. Även pekskärmen går att hantera med handskar, om än med lite tålamod.

Räddas av trådlös laddning

Plats för dubbla sim-kort samt sd-kort hittar vi under en panel baktill på telefonen som sitter fast med ett par rejäla skruvar. Det känns tryggt, men kanske lite onödigt omständligt att komma åt. Usb-port och hörlursuttag sitter bakom en varsin gummilucka på ovansidan. Dessa är ovanligt bökiga att stänga när du väl fått upp dem, och känns också som om de riskerar att slitas ut med tiden. Lyckligtvis kan du välja att aldrig öppna dem. Hörlurar kan du ju köra via bluetooth, och MD501 har också stöd för trådlös laddning enligt QI-standard.

Telefonen tål precis det som vi förväntar oss av den här klassen av smartphone. Den är IP68-klassad, vilket innebär att den tål ett bad (ner till 2 meters djup i 30 minuter) samt anses helt dammtät. Den är stöttålig enligt MIL-STD 810G-standard, vilket innebär att den testats för fall på upp till två meter ner på betonggolv. Och den tål att användas i extrema temperaturer, från -20 till 60 grader. Det är imponerande, men vi kan inte undgå att jämföra den med den senaste telefonen från Cat som vi testade, S60. Den klarar ännu djupare nersänkning matchar mer eller mindre Dewalts telefon på övriga tålighetspunkter, och har en betydligt smidigare utformning.

Dewalt MD501
För att byta minnes- eller sim-kort lossar du en stor lucka på baksidan med ett par rejäla skruvar.

Dewalt MD501 Pris vid test: 5490 kr.

Bästa pris just nu: 5209 kr