Specifikationerna för bluetooth 5 är spikade av Bluetooth Special Interest Group (SIG) och de första tillbehören som baseras på tekniken har börjat hitta ut på marknaden. I den här artikeln går vi igenom nyheterna i den nya bluetooth-standarden.

Vad är bluetooth?

För att göra en lång historia kort är bluetooth en standard för trådlös kommunikation mellan olika elektroniska enheter. Tekniken är uppkallad efter Harald Blåtand, en vikingakung som levde på 900-talet.

Bluetooth

Bluetooth används för att ansluta en lång rad trådlösa tillbehör, däribland möss, tangentbord, hörlurar och högtalare. Det spelar ingen roll om du använder dig av Windows, Mac, Linux, Android eller IOS, tekniken är nämligen plattformsoberoende. Här kan du läsa mer!

Längre räckvidd och bättre prestanda

En av de viktigaste nyheterna i bluetooth 5 är att räckvidden har utökats och det rejält. Det maximala avståndet för bluetooth 4.2 är tio meter, men med den nya versionen kan du ansluta enheter som är fyra gånger så långt bort. Med andra ord behöver du inte längre oroa dig för att du befinner dig för långt från dina trådlösa högtalare.

En annan stor nyhet är att överföringshastigheten har fördubblats, från en megabit per sekund till två megabit per sekund. Mängden data som kan överföras är i sin tur åtta gånger så hög jämfört med tidigare.

Även om du nu kan skicka betydligt mer data betydligt snabbare än förut bör det påpekas att det fortfarande inte räcker till för att strömma okomprimerad musik. Men det är trots allt ett steg i rätt riktning.

Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Bluetooth-högtalare just nu