Enligt en ny undersökning från Imperial College London och Carbon Tracker Initiative beskrivs solenergi och bensinfria bilar som en "gamechanger" som underskattas stort av de stora bränsleföretagen, rapporterar The Guardian.

Missa inte: Sugen på elbil? Här hittar du stationerna 

De krympande kostnaderna för både elfordon så väl som solpaneler väntas rentav kunna bromsa den globala tillväxtens behov av fossila bränslen och kol så tidigt som 2020.

Kostnaden för solenergi har minskat med 85 procent de senaste sju åren och undersökningen säger att solpaneler kan komma utgöra 23 procent av världens energibehov 2040 och 29 procent 2050, vilket kan helt ta bort kol och krympa naturgasens del till bara en procent av marknaden.

Vid 2035 kan elfordon därtill utgöra 35 procent av transportmarknaden och två tredjedelar vid 2050.

Enligt undersökningen uppskattas fossila bränslen kunna förlora tio procent av marknaden till solenergi och elbilar redan inom en tioårsperiod. Siffran är signifikant eftersom kolindustrin i USA kollapsade efter att den hade förlorat tio procent av marknaden medan Europeiska energiföretag samtidigt förlorade över 900 miljarder kronor mellan 2008 och 2013 för att de inte var förberedda på att förnyelsebar energi skulle öka med 8 procent.

Undersökningens slutsats är att energiföretagen därför underskattar tillväxten för förnybara energikällor kraftigt och kan komma att åka på kraftiga förluster i framtiden.

– Framtida innovationer kan därtill göra att våra uppskattningar visar sig vara väldigt konservativa inom fem år, vilket kan göra att företagens misstolkning av situationen kan ha blivit ännu större, säger Luke Sussams vid Carbon Tracker till The Guardian.