“Det här meddelandet kommer att självförstöras.”

Den frasen kommer från Mission Impossible, och snart får du anledning att använda citatet i verkligheten. Förutsatt att du använder Vibers nya funktion med självförstörande bilder och video, det vill säga.

Under den senaste tiden har meddelandeappar kommit att spara allt mer användardata i form av meddelandehistorik, geotaggar, foton, video med mera. Från andra hållet har det samtidigt uppstått en motreaktion med målet att göra meddelanden mer privata.

Däribland finner vi Viber som sedan innan krypterar sina meddelanden och som med en ny uppdatering nu tar din sekretess ett steg längre för att ge användarna större kontroll över sina konversationer. Den nya funktionen låter dig då skicka hemliga meddelanden vars innehåll är satt på en timer, inte helt olikt Snapchat, skriver Techcrunch.

Ett foto kan då skickas till en annan användare med en förutbestämd tid på 1, 3 , 7 eller 10 sekunder innan det tas bort. Det går även att skicka videos som bara går att spela upp en gång. Efter det kan mottagaren bara se att något delades, men inte vad.

Andra appar som satsar på kryptering utöver Viber är bland annat Signal (Edward Snowdens favorit) och Whatsapp. Fler lär det bli i framtiden.