Få telefoner har varit lika välkända innan den officiella lanseringen som LG:s nya G6 som idag presenterades på ett gigantiskt event med storpublik i Barcelona. Företaget ”råkade” läcka mycket information och tillsammans med andra läckor och rykten var det inte mycket till överraskning från LG.

LG G6 har en ovanligt långsmal skärm.

Det är allt. Det är hela ”grejen”. Den stora nyheten som ska locka dig och få dig att vilja ha den.

Visst, G6 har allt annat vi väntar oss av en flaggskeppsmobil i början av 2017. En kraftfull processor, Snapdragon 821 (eftersom LG inte ville vänta flera månader på Snapdragon 835). Den har usb-c med Quick Charge 3.0, den är vattentät och har dubbla kameror på baksidan. Den amerikanska modellen har dessutom trådlös laddning.

Men den där långa 18:9-skärmen är vad som får den att sticka ut från mängden.

Tar lite tid att vänja sig vid

En 18:9-skärm (eller 2:1 som det lika gärna kan kallas) är vettigt enligt LG eftersom alla vill ha mobiler med större skärm men fortfarande något de kan använda enhänt. På det planer är G6 lyckad. Den mer långsmala formen är ovan, men lockelsen är uppenbar. Du får en stor 5,7 tum stor betraktningsyta som är perfekt för vertikalt skrollande appar, men kanterna är trådsmala och ”hakan och pannan” ovanför och nedanför skärmen är hälften så breda som vi är vana vid. Resultatet är en telefon som inte är längre än Galaxy S7 Edge och betydligt smalare, och därmed bekvämare att hålla.

Upplösningen på 2880x1440 pixlar gör den skarp, färgerna är livfulla och skärmen stödjer hdr med både hdr10- och Dolby Vision-formaten.

Att använda en långsmal telefon tar lite tid att vänja sig vid, men det är ingen dramatisk skillnad.

Fortfarande LG:s gränssnitt

Telefonen levereras med Android 7.0, men förutom att vara den första telefonen efter Pixel som kommer med Google Assistant (som snart kommer till många fler telefoner) lär du inte lägga märke till det. Gränssnittet känns väldigt likt det vi sett på LG-telefoner med Android 6.0. Det finns ingen applåda som standard, och även om du aktiverar den i inställningarna får du ett märkligt gränssnitt med sidor som du måste bläddra mellan med en knapp och inte en lång vertikalt skrollande lista som hade fungerat perfekt på den långa skärmen.

Kameraappen
Gränssnittet i kameraappen är en av LG:s bästa: Kraftfullt och intuitivt.

Inställningsmenyn är indelad i flikar och organiserad på ett något förvirrande sätt. För att byta pinkod öppnar du till exempel Ljud och notiser och går till Låsskärm i sektionen för notiser. Men under Allmänt finns en sektion för Integritet och säkerhet där du ställer in fingeravtrycksläsaren.

LG:s mjukvara är varken fult eller svårt att använda, men det är ett uppenbart exempel på förändring för sin egen skull. Det finns inga fördelar jämfört med Androids standardgränssnitt, och det hade varit bättre för LG att hålla sig till Googles design (som Nvidia, Oneplus och Motorola gör).

Gedigen men tråkig design

Trots att både fram- och baksidan är i glas känns telefonen gedigen. Den är styv och går varken att böja eller vrida, och metallkanterna ger ett stadigt intryck. Den har två kameror på baksidan, precis som G5 och V20, men de sitter helt nedsänkta i kroppen och sticker inte alls ut längre. Fingeravtrycksläsaren på baksidan är också nästan helt platt, med enbart en liten lätt utbuktad cirkel runt sig så att den är lätt att känna sig fram till. Den fungerar dessutom som hemknapp, eftersom det helt enkelt inte får plats en fysisk hemknapp på framsidan och då LG inte vill placera den intill volymknapparna.

Utseendemässigt är ”svart eller stålgrå med metallkanter”-designen i princip en standard för mobiler. Den ser bra ut, men kommer knappast vinna några designtävlingar. Ingen lär klaga.

Vattentät

Vattentät, till ett pris

LG G6 är IP68-klassad, vilket betyder att den klarar 30 minuter nedsänkt i vatten till 1,5 meters djup. Det här är väldigt praktiskt för alla som någon gång har råkat tappa telefonen i plurret (eller toaletten...), men kommer på bekostnad av det utbytbara batteriet. LG har haft en trogen skara användare tack vare att telefonerna har fortsatt ha utbytbart batteri trots att alla andra har gått över till inbyggda. Nu höll det inte längre. För att kunna vattentäta vattentäta G6 var företaget tvunget att limma och försegla telefonen. I ärlighetens namn är vattentäthet en mer praktisk funktion. LG har tänkt på sina batteriälskande fans och gengäld stoppat i ett lite större batteri (3 300 milliamperetimmar), och lovar att laddningsalgoritmen har finjusterats för att ge batteriet så lång livslängd som möjligt.

Byggd för att hålla i längden, säger LG

Tillförlitlighet är en LG:s starkaste marknadsföringspoänger med G6. De rundade hörnen på skärmen (som vi bara lade märke till en kort stund) ska minska risken för fallskador. Den helt platta skärmen är också mindre skadebenägen än avrundade skärmar som på Galaxy S7 Edge. En intern struktur med heatpipe ska leda bort värme effektivt. LG testar sina batterier för hållfasthet, och batteriet i G6 har förresten en tjockare avdelare mellan katod och anod än batteriet i den olycksaliga Note 7.

Gedigen historia

Vi har ingen möjlighet att testa alla de här påståendena, men vi kan säga så här mycket: Utan att garantera fler och snabbare uppdateringar av Android, i minst två-tre år, betyder ”tillförlitlighet” inte särskilt mycket. Mjukvarans tillförlitlighet är minst lika viktig som hårdvarans, och i dagens värld är en grundläggande del av tillfärlitlighet att ha tillgång till uppdateringar.

LG G6 känns solid, och det ger åtminstone ett gott intryck.

Märklig fördelning av funktioner

Det finns en modell av LG G6 med 64 gigabyte inbyggd lagring, men den kommer bara säljas i Korea, Hong Kong och ett fåtal andra asiatiska marknader. Den exklusiva modellen får även en bättre ljudupplevelse med samma fyrdubbla dac som i V20. Europa, USA och andra marknader får nöja sig med 32 gigabyte inbyggd lagring (men det finns åtminstone en microsd-kortplats).

Amerikanska kunder får ett tröstpris – trådlös laddning med både Qi- och PMA-standarderna – medan övriga marknader som Europa blir helt utan.

Det här är väldigt frustrerande och snopet. Kanske försöker LG hålla nere priset, men det är helt galet att företaget inte förstår att kunder som väljer en flaggskeppsmodell vill ha allt.

Dubbla kameror

En gedigen telefon med få överraskningar

LG:s flaggskepp tenderar att vara byggda kring en differentierande, lite galen funktion. G4 hade sin baksida i skinn. G5 sina olika moduler. LG provar alltid något nytt. Med G6 känns det som om företaget medvetet har valt att inte ta i för mycket. Inte ens ”18:9”-skärmen är någon galen uppfinning – Galaxy S8 väntas också ha en mer långsmal skärm, och det har till och med gått rykten om att Apple kan ha en Iphone på gång med något liknande.

Bokstavligt talat allt annat är sånt vi har sett förut och i ärlighetens namn saker vi förväntar oss. Dubbla kameror, usb-c med snabbladdning... knappast revolutionerande.

Det gör inte G6 dålig, inte alls. Det finns mycket gott att säga om en enkel, snabb design utan en massa onödiga kringfunktioner. Det är därför alla älskar Pixel. Men det är definitivt något nytt för LG och vi kommer behöva testa telefonen mer för att se hur bra den står sig i längden.