Biltillverkaren Fords planer på ett eget systen för självkörande bilar har varit allmän kännedom sedan augusti förra året. År 2021 är det lanseringsdag, och nu har företaget offentliggjort en investering i teknikstartupen Argo AI för motsvarande 9 miljarder svenska kronor.

Släpp ratten och slipp parkera: Vi spanar in Fords framtidsteknik

Ambitionen är, förutom att använda systemet i de egna bilarna, även att sälja det på licens till andra biltillverkare.

– Det kommande decenniet kommer definieras av utveckling kring självkörande bilar. Denna utveckling går att jämföra med Fords introduktion av det löpande bandet för 100 år sedan. Då Ford utvecklas till att bli ett fordons- och mobilitetsföretag blir investeringen i Argo AI en viktig del, säger Fords vd Mark Fields i ett pressmeddelande.

Läs också: Sex hetaste bilnyheterna från årets CES-mässa

Det förhållandevis okända företaget Argo AI är baserade i Pittsburgh och grundades tidigare i år. Vd:n Bryan Salesky och den operativa chefen Peter Rander har dessförinnan arbetat med självkörande bilar hos tungviktarna Google och Uber.

– Vi står i en brytpunkt där användandet av artificiell intelligens börjar spridas till allt fler områden. Satsningen på just självkörande bilar kommer innebära stora förändringar i människors vardagliga liv och hur de rör sig. Vi är inspirerade av Fords satsning på framtida mobilitetslösningar, och vi tror att detta partnerskap kommer möjliggöra en kommersialisering av självkörande bilar och att vi tillsammans kan erbjuda mobilitetslösningar som gemene man har råd med, kommenterar Bryan Salesky investeringen.