Två senatorer från det demokratiska partiet har skrivit till amerikanska försvarsdepartementet. Där uttrycker de sin oro över att Trump kan använda sin gamla, osäkra Android-telefon för Twitter.

”Medan det är viktigt för presidenten att ha möjlighet att kommunicera elektroniskt, är det lika viktigt att han gör det på ett sätt som är säkert och som säkerställer bevarandet av presidentiella register”, skriver Tom Carper och Claire McCaskill, båda senatorer i amerikanska statens utskott för inrikes säkerhet. Brevet offentliggjordes under gårdagen.

De båda senatorerna är oroliga över att telefonen kan vara sårbar för hackerattacker och att obehöriga kan nå känslig information genom att slå på ”ljudupptagning och kamerafunktioner, men även slå på ett övervakningsverktyg”. Och de är inte ensamma – en rad experter har också uttryckt sin oro över presidentens användning av en osäkrad telefon.

Senatorerna vill nu få information om att Trump fått en säker telefon före eller efter att han svors in som president och om han i så fall faktiskt använder den. Om inte vill de få en skriftlig rapport på vilken typ av smartphone Trump använder, eller har använt, sedan han blev president, men även en skrivelse som reder ut de steg staten gjort för att skydda presidentetens telefon.

Vidare vill de även veta vilka insatser staten gjort för att ge The National Archives möjlighet att spara undan Trumps tweets och annan data.

IDG News