Få teknikhändelser har väl fått lika mycket uppmärksamhet i år som återkomsten för Nokia 3310. Det i sig kan tyckas underligt med tanke på att det rör sig om en teknikmässigt föråldrad telefon som inte ens försöker mäta sig med övriga konkurrenter.

Men retrofaktorn är inte att underskatta. Under några år i början av 2000-talet kändes det som att varenda kotte hade en Nokia 3310, och bara tanken på att spela Snake, lyssna på klassiska ringsignaler och skriva sms med T9 väckte uppenbarligen liv i nostalgiådran.

Ja, och sedan ska vi inte heller glömma bort Nokia som varumärke. Den finska mobiltillverkaren dominerade som bekant marknaden innan Apple och Samsung gav sig in i leken, men en rad felsatsningar senare var man borta från kartan. Comeback-historier går ju alltid hem – även om den i just detta fallet är aningen konstruerad. Det är faktiskt inte Nokias återkomst det handlar om, bakom nysatsningen ligger snarare företaget HMD, som köpt upp rättigheterna till att använda namnet Nokia. 

3310

Ny design i gammalt format

Själva telefonen är heller inte exakt likadan som vi minns den. 3310 årsmodell 2017 påminner visserligen till formen om hur Nokias ikoniska lur såg ut, men det är inte någon kopia det rör sig om. Istället kan 3310 beskrivas som "nyretro" – det vill säga en design som känns slimmad nog att fungera i dag (116 x 51 x 12.8 mm), samtidigt som den har tydliga drag till hur dåtidens mobiler såg ut och kändes.

Förutom det uppenbara att 3310 saknar touchskärm och istället har gammal god T9-knappsats och en förhållandevis liten skärm är det plast, lätt vikt (79,6 gram) och i viss mån stryktålighet som står i fokus. Det här är en telefon som du lätt kan ta med dig överallt, utan att vara särskilt rädd för repor eller annat som dyrare telefoner dras med.

3310

Dubbla sim-kort

Precis som när det begav sig sitter batteriet under skalet på baksidan (för övrigt är baksidan något knepig att ta loss, men förhoppningsvis lär du inte behöva göra det mer än någon enstaka gång). Bakom batteriet finns plats för sd-kort samt två sim-kortsplatser. Det sistnämnda är riktigt trevligt. Många av oss har numera fler sim-kort än ett, men många av dagens mobiler har bara plats för ett sim-kort åt gången.

Värt att nämna är att 3310 endast har stöd för micro-sim. Den ännu mindre modellen kallas för nano-sim och är så gott som standard i dag. Ska du använda ett sådant behöver du ett konverteringskit eller en annan lösning. Det i sig är inte särskilt dyrt, men nog kunde Nokia inkluderat ett sådant kit i paketet? Här bör vi också höja ett varningens finger: när vi placerar vår adapter i facket har vi sedan stora problem att få ut den. Till slut lyckas vi, men först efter att vi letat rätt på en pincett.

Nokia 3310 (2017)

Bästa pris just nu: 699 kr