Galaxy Tab S3 är förvisso mer kraftfull, men det är inkluderingen av en ny, förbättrad S Pen och ett specialutformat, valbart tangentbord som gör att Samsungs nya surfplatta känns som seriens fräschaste tillskott hittills. Den fyller ett uppenbart hål efter Note 7-fiaskot och fokuserar stenhårt på produktivitet.

Och det kan bli bra, det här. Medan alla väntar på att få lägga vantarna på kommande flaggskeppsluren Galaxy S8 – den kanske mest efterlängtade Androidtelefonen någonsin – har Samsung lånat flera av framgångsfaktorerna från just Note 7 (det var trots allt en bra telefon) för att göra sin nya surfplatta värdig "Galaxy"-epitetet.

Glas med premiumkänsla

Galaxy Tab S3
Foto: Michael Simon

Nästan alla Androidplattor där ute är budgetklassade plasthistorier, så att få hålla i en Galaxy Tab S3 är häftigt bara det. S2 hade en baksida av polykarbonat, vilket medförde en oförtjänt billighetskänsla, men S3:an kör på lyxigt glas som utmanar Ipad Pro i byggkvalitet.

Den är lite, lite tjockare och tyngre än sin föregångare, något som Samsung hänvisar till ett quad speaker-system snarare än det nya byggmaterialet. Dock märker vi knappt av den extra vikten när vi håller Galaxy Tab S3 i händerna. Glaschassit suger åt sig precis så mycket fingeravtryck som vi kunde ha gissat på förhand, men materialvalet gör att den nya plattan verkligen känns premium.

Enhetens framsida är nästan identisk med den på S2, med en hemknapp/fingersensor som flankerats av ett par kapacitiva navigationsknappar. Det finns en usb-c-port i stället för mikro-usb, men i övrigt återfinns den mest noterbara förändringen i färgen. Även om Tab S3 kan väljas i svart- och silvervarianter så rör det bara baksidan; framsidan förblir lika svart som tidigare.

Det är nödvändigtvis inget fel med Samsungs designval, men den assymetriska placeringen av usb-porten stör oss fortfarande, precis som den liggande Samsungloggan som syns när S3 är dockad. I dessa tider med slimmade skärmkanter känns också de feta ditona i Tab S3 något omotiverade och överraskande. Lite som Galaxy S5 kändes när den släpptes 2015 – funktionsduglig, men lite tråkig.

Snabb och högljudd

Galaxy Tab S3
Foto: Michael Simon

Samsung är helt klart ute efter att positionera Tab S3 som en premiumenhet, lite som Galaxysvaret på Apples Ipad Pro. Under huven har plattan ett Snapdragon 820-chipp, vilket är ett steg bort från egenproducerade Exynosprocessorerna. Men Qualcomm levererar i linje med förväntningarna; Tab S3 känns snabb och responsiv. Allt från att växla mellan appar och bläddra mellan HD-filmer går som en dans. Stöd för Vulcan-api:t kommer underlätta för spelfantasterna.

Fyra stereohögtalare med AKG Acoustics-ljud och autokalibrering utefter hur du håller enheten gäller här. Akustiken i Samsungs demorum är inte den bästa, men ljudet vi lyckas höra låter riktigt lovande. Perfekt för filmtittande med andra ord, särskilt om du utnyttjar hdr-stödet. På plattans baksida sitter en 13-megapixelkamera och en 5-megapixelversion på framsidan skvallrar om att plattan inte är direkt tung på kamerafronten.

Till skillnad från Galaxy Tab S2 kommer S3:an inte att släppas i en mindre åttatumsvariant. Samsung är som sagt angelägna om att positionera plattan som ett produktionsverktyg, men vi ser egentligen ingen anledning till varför inte detta skulle vara möjligt även med en minivariant av plattan. Nu handlar allt om den stora modellen, och priset landar gissningsvis på motsvarande 4 400-5 500 kronor.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning