Det var länge sedan vi såg en Androidplatta i premiumklassen. Det som tidigare ansågs vara en mycket lovande produktkategori har försänkts i dvala – samtidigt som smartphones blir större och bättre mest hela tiden.

Flaggskeppstelefonen Samsung Galaxy S8 blir försenad, och det koreanska företaget verkar nu i stället sikta in sig på en plattlansering under årets MWC-mässa i Barcelona. Och det verkar röra sig om en ordentlig uppgradering. Samsungs Galaxy Tab S2 har funnits på butikshyllorna sedan 2015, så tillverkaren har haft gott om tid på sig att fnula på vad man vill åstadkomma med en ny Android-surfplatta. Nej, Galaxy Tab S3 lär knappast bli en rycka på axlarna-lansering.

En storlek för alla behov

Galaxy Tab S3
Foto: Winfuture

Galaxy Tab S2 erbjöds i två storlekar: En 8-tummare och en 9,7-variant. Enligt uppgifter till sydkoreanska Naver News kommer Tab S3 dock att nöja sig med ett enda utförande i 9,6 tum med en 2048x1536-skärm. Om du gillade designen på Tab S2 lär du falla pladask för S3:an, åtminstone om vi ska gå efter de läckta produktrenderingarna från tyska Winfuture. Den kommande surfplattan liknar sin föregångare i många avseenden, men blir med största sannolikhet tunnare och ryktas lanseras i de två utförandena svart och silver.

Bättre specifikationer (duh!)

Även om Tab S2 och S3 ryktas likna varandra till utseendet kan vi verkligen inte säga samma sak om specarna under huven. Exempelvis ryktas den kommande surfplattan utrustas med en Qualcomm Snapdragon 820-processor, 4GB RAM, en 12-megapixelkamera där bak och en 5-megapixelvariant på framsidan. Galaxy Tab S3 kommer lanseras med Android 7.0 Nougat, men det är oklart om Samsung smäller på ytterligare finesser anpassade för en större skärm. Ett av de största problemen hos Androidplattorna är just avsaknaden av storskärmsfunktioner och appstöd, så vi väntar spänt för att se vad Samsung tänkt göra åt detta.

S Pen – för första gången i Tab S-serien

Den mest intresssanta nyheten i Galaxy Tab S3 kan dock vara inkluderingen av en S Pen. Vi pratar inte om den första plattan någonsin som skeppas med Samsungs stylus, men det blir åtminstone premiär för Galaxy Tab S-serien. Tyvärr verkar den smidiga hållaren från Note 7-telefonen saknas, men bara det faktum att pennan följer med surfplattan skvallrar om att Galaxy Tab S3 lanseras som en mer proffsig kompanjon till kommande Galaxy S8.

Pris och tillgänglighet

Samsung har meddelat att man presenterar sin nya hårdvara på Mobile World Congress den 26 februari klockan 19:00. Enligt rapporten från Naver News snackar vi om ett lanseringspris runt motsvarande 5 300 kronor. Galaxy Tab S2 kostade drygt tusen kronor mindre vid lansering, men då fick vi som sagt ingen penna på köpet. Vi vet fortfarande inte när Galaxy Tab S3 landar i de svenska butikerna.