Det var ett självsäkert Samsung som på torsdagmorgonen meddelade att man öppnat betatestningen av Samsung Pay i Sverige. Tjänsten lanserades inte som en regelrätt betallösning, utan en digital plattform med potential att på sikt helt ersätta din dumplånbok, med allt vad kredit- förmånskort och tågbiljetter heter.

För närvarande handlar dock allt om betalningarna. De sker i mobilen, eller i Gear S3-klockan inom kort. Med Samsung Pay-appen, som har stöd för såväl nfc som magnetkortterminaler tack vare mst, är tjänsten garanterad att fungera ihop med de allra flesta enheter som tar kort. Användaren kan smidigt lägga in sina befintliga betalkort i mobilen och genomföra köpen med hjälp av exempelvis ett fingeravtryck.

Den som äger en kompatibel Samsung-smartphone kan från och med i dag lägga in anslutna kort från Eurocard, Mastercard, Nordea, SEB och Visa. Många fler banker och tjänster (som Rikskuponger) hoppar snart på tåget, och många av dem fanns representerade under presskonferensen där Sverigeversionen av Samsung Pay avtäcktes.

Sedan lanseringen i hemlandet Sydkorea 2015 har Samsung Pay nått lite mer än ett dussin länder. Sverige är således tidigt ute med att få tillgång till tjänsten.

– Varför Sverige? Varför inte! Här betalar nästan ingen med kontanter längre. Sverige som land och dess befolkning är väldigt öppet för innovation, vilket gör er till det blott andra landet i Europa som får Samsung Pay. Vi har blivit väldigt väl mottagna av era banker, som gärna vill ansluta sig till tjänsten, sade Thomas Ko, ansvarig för Samsung Pay, under presskonferensen.

Läs också: Allt om kommande flaggskeppet Samsung Galaxy S8

Förfarandet med betalningar i Samsung Pay påminner mycket om de som görs med traditionella plastkort. Först måste du lägga in ditt kort genom att ta en bild av det. Sedan förses det nu digitala betalkortet med en "token", ett nytt nummer som är kopplat till den anslutna enheten. När du handlar sveper du uppåt på din Samsung-telefon – enheten behöver inte vara upplåst – och håller den mot kortterminalen. Köpet autentiseras genom ett fingeravtryck.

Samsung Pay

Säkerheten kring Samsung Pay uppges vara rigorös och överlägsen den hos vanliga plastkort. Fingeravtrycksverifiering, tokenisering och Samsungs egna säkerhetssystem Knox ger tre säkerhetslager för konsumenten.

– Ett betalkort kan bli stulet när som helst. Med tokenisering och biometri blir det ohyggligt mycket svårare för tjuven att genomföra köp i ditt namn, sade Thomas Ko.

I en efterföljande paneldiskussion med bankföreträdare och kortföretag råder konsensus om att svensken är redo för kontaktlösa mobilbetalningar på allvar. Efter det får vi chansen att prata med en nöjd Thomas Ko.

Du verkar rätt självsäker på Samsung Pays genomslagskraft?
– Det grundar sig i många saker. Dels fungerar Samsung Pay med i stort sett alla kortterminaler som finns i Sverige. I de länder där tjänsten redan finns ser vi också väldigt positiva tecken på att konsumenterna är på väg att anamma det nya beteendet. Alla lanseringar har inte gått lika smidigt som här, där bankerna varit öppna för Samsung Pay från första stund. Och som sagt, knappt någon betalar med kontanter i det här landet längre.

Mobilbetalningar har ju gått lite knackigt i Sverige...?
– Ja, men med Samsung Pay sätter vi enkelheten i centrum. Det är precis lika okomplicerat att betala med mobilen som med ett plastkort om tekniken implementeras på rätt sätt. I andra länder där vi lanserat har det ibland tagit längre tid att övertyga bankerna om att vi inte vill konkurrera med den, utan samarbeta, men i Sverige har vi fått väldigt bra respons.

Fakta

Det här behöver du: En Samsung telefon av modell Galaxy A5 (2016), Galaxy S7 och Galaxy S7 Edge. En betaversion av Samsung Pay finns förinstallerad på din telefon om du har uppdaterat till senaste operativsystemet. Ett anslutet kort från Eurocard, Mastercard, Nordea, SEB och Visa krävs också.

Så betalar du: Svep uppåt från skärmens nedre kant från låst skärm, hemskärm eller svart skärm. Verifiera med ditt fingeravtryck och placera sedan enheten på betalterminalen. Samsung Pay fungerar även i offline-läge där du kan göra transaktioner utan internetuppkoppling (med vissa begränsningar beroende på bank)