Amazon motsätter sig en husrannsakningsorder där den amerikanska polisen vill få tillgång till molnsparad data från deras Alexa röststyrningstjänst. Myndigheter i Arkansas, USA vill då undersöka röst- och transkriberingsdatan på den som en del av en pågående mordutredning, skriver Northwest Arkansas Democrat Gazette.

Missa inte: Undersökning - här är den mest populära digitala assistenten 

I en motion från företaget hävdar Amazon att den inspelade datan har skydd enligt det första författningstillägget i den amerikanska konstitutionen och att det även gäller svaren som röstassistenen ger. Enligt företaget är husrannsakningsordern något som riskerar att inkräkta på användarnas privatliv och kräver att åklagaren bidrar med starkare bevis för att datan verkligen är relevant för fallet.

Det misstänkta mordfallet gäller en före detta polismans död under 2015 i Georgia. Mannen hittades då död i ett badkar i vad som påstås vara en olycka. Polisen tror dock att han dog efter en kamp och har gripit en misstänkt. En Amazon Echo-enhet strömmade musik i närheten av badkaret och tros därför kunna hjälpa till i att lösa fallet.