Samsung Exynos 9

Lagom till Mobile World Congress i Barcelona har Samsung lanserat en ny processor för att utmana Qualcomms Snapdragon 835. Exynos 9 Series 8895 är den första processorn från företagets som tillverkas med 10-nanometersprocess, och Samsung väntade ända tills den var i produktion med att visa upp den.

Samsung väntar sig att den nya processorn kommer användas i mobiltelefoner, vr-headset och underhållningssystem för bilar. Den nya tillverkningsprocessen påstås ge 27 procent högre hastigheten med 40 procent lägre strömförbrukning.

Precis som tidigare Exynos-processorer har Samsung kombinerat fyra högpresterande egendesignade kärnor med fyra enklare Arm-utvecklade kärnor (i det här fallet Cortex A53). En teknik företaget kallar Coherent Interconnect hanterar cacheminnet och ska snabba upp funktioner som maskininlärning.

Exynos 8895 använder Arms Mali-g71-grafikkrets som bland annat har stöd för 4k-video i 120 hertz med hevc-codecen. En integrerad säkerhetsprocessor fungerar lite som Apples Secure Enclave och separerar funktioner för biometrisk säkerhet och mobila betalningar.