Blackberry Keyone

Blackberry kastade in handduken förra året och började licensera sitt operativsystem och andra resurser till TCL. Nu är nya tillverkarens första telefon klar, och det blev den första mobilen som lanserades inför årets Mobile World Congress i Barcelona.

Blackberry Keyone heter den, och den har som namnet antyder ett fysiskt tangentbord. Blackberrys signum är alltså kvar, och har faktiskt utökats med nya funktioner. Varje tangent kan nämligen programmeras med två olika genvägar, en för snabbt tryck och en för långt tryck, när du befinner dig på hemskärmen.

– Tänk F för Facebook eller U för Uber, sa Logan Bell på Blackberry under presentationen.

TCL hoppas med Keyone kunna locka fler än bara trogna företagskunder som fortfarande håller fast vid Blackberrys ekosystem, och även locka en del ”professionella konsumenter... folk som letar efter något annorlunda”.

En av de områden där TCL och Blackberry hoppas kunna sticka ut från mängden är säkerhet. Keyone kommer med Android 7.1 (Nougat) och företaget ska köra ut Googles månatliga säkerhetsuppdateringar. Dessutom har den en särskild säkerhetscentral kallad DTEK som bland annat håller koll på vilka tillstånd varje app har begärt och gör det lättare att stänga av åtkomst till enskilda funktioner.

Förutom tangentbordet består Keyone av en 4,5 tum stor skärm täck av Gorilla Glass 4, med 1620x1080 pixlars upplösning. På framsidan sitter en 8-megapixelkamera och på baksidan Sonys Imx378 med 12 megapixlar.

Blackberry Keyone

På insidan är telefonen bestyckad med Qualcomms Snapdragon 625, en hyfsad processor i mellanklassen som är erkänt strömsnål, Adreno 506-grafik och Qualcomms X9-modem för 3g/lte. Den redan strömsnåla processorn räcker ännu längre tack vare batteriet – Keyone har det största någonsin i en Blackberry: 3 505 milliamperetimmar. Här kan det vara passande att påpeka att Lenovo Moto Z har nästan identiska specifikationer och räcker i minst två dagar mellan varje laddning.

Blackberry sjunger onekligen på sista versen – i den senaste mätningen från Gartner tidigare i februari rundades dess marknadsandel av till 0,0 procent. Kan Keyone ge företaget en liten nystart, eller är det redan för sent?

Keyone kommer börja säljas i hela världen i april, och kostar 600 euro/500 pund, vilket gissningsvis blir 6 000 kronor.