Lenovo Moto G5

När Lenovo köpte Motorola och började tillverka telefoner under Moto-märket valde företaget att satsa på låga priser med hyfsad hårdvara för att karva sig en nisch på marknaden. Den här trenden fortsätter när Lenovo nu lanserar Moto G5 och Moto G5 Plus: Billiga, säkra och förvånansvärt kapabla.

Båda modellerna har kropp i metall och 1080p-upplösning. Moto G5 har 5-tumsskärm och G5 Plus har 5,2-tumsskärm. Båda delar även fingeravtrycksläsare/hemknapp på framsidan under skärmen, och tillverkas i svart och guld. De är inte vattentäta, men har en ytbehandling som åtminstone ska hålla duggregn och andra stänk från att enkelt tränga in och skada telefonen.

På insidan är skillnaderna desto större. Moto G5 har en Snapdragon 430-processor med 3 gigabyte minne – typiskt för en telefon i den här klassen – medan Moto G5 Plus har en Snapdragon 625 med 3 gigabyte minne (samma processor som bland annat sitter i nya Blackberry Keyone som kostar mer än dubbelt så mycket). Ingen av dem har dubbla kameror på baksidan, men G5 Plus har en riktigt ljusstark kamera med bländare på f/1,7 (G5 får nöja sig med f/2,0, även om den får en extra megapixel – 13 gentemot 12 för Plus). Selfiekameran är samma 5-megapixelkamera i båda.

Moto G5 - upp till 64 GB lagring

Moto G5 har 32 gigabyte lagring och ett utbytbart batteri på 2 800 milliamperetimmar. Moto G5 Plus utökar lagringen till 64 gigabyte och batteriet till 3 000 milliamperetimmar, men förseglar chassit så att batteriet inte kan bytas. Lenovo levererar telefonerna med Android 7.0 och stöd för Google Assistant från start.

Båda telefonerna släpps i hela världen i mars (utom i USA där enbart Plus släpps), och kostar motsvarande cirka 2 000 respektive 2 990 kronor. Priser som placerar dessa trots allt moderna och förhållandevis kapabla telefoner i en helt annan kategori av prisvärdhet än andra flaggskepp som LG G6, Huawei P10 och kommande Samsung Galaxy S8.