På Mobile World Congress i Barcelona visade Intel upp framtidens smarta stad, och det är en "allseende" och ständigt kommunicerande stad. Kanske låter det lite obehagligt, men det finns potentiella fördelar – bättre trafikflöden, bättre information, kanske till och med bättre hjälp i ett nödläge. Här är några av höjdpunkterna från Intels uppvisning på MWC 2017.

Missa inte! MWC 2017: Vi kollar in den superkrypterade mobilen Katim

Intel lät en till synes traditionell gatlykta utrustas med en ring av kameror på undersidan. Kamerorna kan ge data och information om trafikflöden för ett bättre trafikflyt i staden. Längre ned på lyftstolpen kan hotspots monteras och på så sätt göra hela staden uppkopplad via wifi. 

Smarta staden
En uppkopplad, kameraförsedd gatlykta à la Intel.

En annan smal, lång stolpe, dock mer innovativ i sitt utseende, tog övervakningsbiten ett steg längre. På den här stolpen satt kameror monterade längst upp, kameror som kunde strömma relevant data till kommunen.

Kommunen skulle i sin tur kunna kommunicera tillbaka till befolkningen via två stora skärmar monterade högt nog för att kunna avläsas på håll (reklam är ett annat tänkbart användningsområde). Längst ned på stolpen fanns en tredje skärm, tänkt att agera som en informationspunkt och ge en möjlighet till kommunikation mellan staden och medborgarna.

Drönare kommer med mobiluppkopplingen

Kommunikation är extra viktigt i nödlägen, men tyvärr är det inte alltför ovanligt att det är just då våra mobilnät ger upp. Intel visade här hur ett gäng (väldigt experimentella) drönare kunde ta med sig en egen mobiluppkoppling till exempelvis en katastrofzon där uppkopplingen gått ned. Samma drönare kan då låta drönare ta bilder på den rådande situationen och skicka tillbaka detta till myndigheter som då kan ta bättre beslut.

En sak som stod klart efter Intels demonstrationer, är att om en stad ska bli smart måste också infrastrukturen bli smart. En mobiluppkoppling måste helt enkelt gå att lita på, något som dessa drönare skulle kunna hjälpa till med.

IDG News