När de första exemplaren av Nintendo Switch började skickas ut till journalister och bloggare dök en märklig uppgift upp: Kassetterna som spelen ligger på smakar riktigt illa.

Gamla Nintendo-kassetter från SNES och N64 smakar i princip inget alls, de är ju bara hårdplast och en etikett, så varför skulle Switch-kassetterna smaka tvi? Påståendet har ifrågasatts av många, men nu går Nintendo ut och erkänner att det stämmer och att det är medvetet.

Nintendo har behandlat kassetterna med denatoniumbensoat, enligt Wikipedia den bittraste substansen som hittills har upptäckts. Den är helt ofarlig att konsumera, men så lite som 0,001 procent räcker för att vara outhärdligt bittert.

Varför? Nintendo säger till Kotaku att det är för att minska risken att små barn råkar svälja kassetterna. Samma ämne har bland annat använts för att ”smaksätta” metanol och andra farliga kemikalier som annars kanske inte smakar dåligt, eller rent av smakar sött (som kylarvätska).

Vi var förstås tvungna att se om det stämmer. Se filmen ovan artikeln när M3 smaktestar Nintendo Switch, Playstation och Xbox.