Retro

1. Osbourne 1 - första "bärbara" datorn

Säger du bärbar dator i dag tänker du nog på en laptop, men Osbourne 1 som lanserades som en bärbar dator hade ett annat utseende. Den var byggd som en väska och hade en pytteliten skärm på fem tum. Datorn, som föddes våren 1981, hade två diskettstationer och ett fullstort tangentbord. Osborne Computer Corporation tillverkade den och sålde den för 1 795 dollar (vilket motsvarade 8 410 kronor då). Med datorn kom program som Word Star (ordbehandlare) och Super Calc (kalkylprogram), och CP/M var datorns operativsystem. Processorn var på fyra megahertz och skärmen kunde visa 52 x 24 tecken.

MIssa inte: Allt om nya Nokia 3310


joystick

2. Total Control

En nostalgisk tillbakablick utan spelminnen kan knappast kallas komplett. Vårt exempel blir en joystick vid namn Tac-2 som du ­kanske har använt tillsammans med ditt Amiga- eller C64-spel. Det var på 1980-talet vi ryckte i spakarna – och våra figurer i spelen rusade vidare mot nya äventyr. Inte så mycket Force feedback på den tiden, men coolt ändå!
(Foto: Phaser, Wikimedia Commons)

Missa inte: Nokia 3310 – helt plötsligt ska alla ha en reservtelefon


Sony Walkman

3. MP3-spelaren - ett hot

Den portabla mp3-spelaren fyller snart 15 år (2013). Den första hette Mpman och kunde lagra tio låtar. Ville du ha den fick du betala närmare 2 000 kronor. Strax därefter dök Rio PMP300 (bilden) från Diamond Multimedia upp. Andra följde efter – och den amerikanska skivindustrin började darra för de såg spelarna som ett hot då piratkopieringen började ta fart. De försökte till och med få mp3-spelarna förbjudna. Ganska snart insåg dock musikindustrin att mp3 var här för att stanna och började själva erbjuda låtar i det nya formatet. De första spelarna rymde endast 32 megabyte (ungefär en halvtimmes musik).

Läs även: Så konverterar du Youtube till MP3

Disketter

4. Vi sparade på diskett

De som fortfarande har en diskettstation kvar i sin dator är lätt räknade. Men långt före cd-­skivorna, usb-minnenas och externa hårddiskarnas tid var vi hänvisade till disketter för att spara våra filer. Säkert minns du de 3,5 tum stora disketterna som fanns att få i regnbågens alla färger. De första kom redan 1986, men först 1991 slog de helt ut de större 5,25-tumsdisketterna och blev standard i datorerna. 1987 kunde den så kallade hd-­disketten rymma upp till 1,44 megabyte (fast egentligen rymde den faktiskt 1,47 megabyte).


Mobiler

5. Wap – äntligen kan vi surfa på mobilen

2000 rådde wap-hysteri. Det handlade om en teknik som gjorde att du kunde koppla upp dig med mobilen och surfa till wap-versioner av sajter. Wap står för wireless application protocol, men elaka tungor hävdade att bokstäverna skulle utläsas wait and pay, för det var långsamt och dyrt. I PC för Allas test noterar vi med ett leende att vi angav hur många rader och tecken som kunde visas i mobilens fönster. Några tidiga modeller var Ericsson R320s, Motorola V2288, Nokia 7110 och Siemens M35i.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning