Som flitig Facebookanvändare är ditt nätbeteende kartlagt in i minsta detalj. Varje gång du lajkar något, tittar på en video eller bara skrollar förbi innehåll sätts avancerade algoritmer igång för att slipa på din Facebook-profil.

Otäckt? Ja, kanske det. Facebook har länge haft bättre kunskap om din aktivitet än du själv, men med ett nytt verktyg kallat Data Selfie kan du åtminstone försöka ta reda på mer om hur du använder det sociala nätverket.

Läs också: Så tar du reda på vad Facebook tror sig veta om dig

Verktyget finns att hämta från Chrome Web Store och sätter ihop en egen profil baserat på vad du sysslar med på Facebook. Efter att du installerat tillägget och låtit det marinera ett tag i bakgrunden (samtidigt som du använder Facebook) kommer du att se vilka vänners inlägg du läser flitigast, vilka Facebooksidor du lägger mest tid på och en stor mängd andra händelser där du på något sätt varit involverad i – komplett med exakt tidsangivelse.

Vad det konkreta användningsområdet är för gemene surfare är lite oklart. Däremot ger det en väl visualiserad, detaljerad rapport om vad du faktiskt lägger tid på när du hänger på Facebook – och kan kanske hjälpa dig att få en bättre överblick över vilka digitala spår du faktiskt lämnar efter dig.


Kom igång med Data Selfie:

1. Lägg till tillägget via Chrome Web Store (länk)
2. Spendera onödigt mycket tid på Facebook som vanligt.
3. Klicka på det lilla ögat längst upp till höger i Chrome, där tillägg normalt visas. Härifrån har du tillgång till din egen Facebookrapport, men kan också välja att exportera datan, ändra hur länge du måste titta på ett inlägg för att det ska räknas eller radera den insamlade informationen.