Fram tills förra året var Blade-serien det bästa ZTE hade att erbjuda, i alla fall på den svenska marknaden. Det var först 2016 som vi fick se deras premium-mobil Axon 7. Men vi har länge gillat Blade, de senaste Blade V6 och Blade V7 har kombinerat lågt pris med snygg design, hög komfort och smarta funktioner.

Unik i prisklassen, nästan

Nu kommer Blade V8. Mobilen presenterad nere på Mobile World Congress, men vi fick faktiskt ett exemplar redan innan mässan. Den mest uppenbara nyheten, och det som ZTE själva trycker hårt på, är den nya kamera. Den sällar sig nu till skaran av telefoner med dubbla sensorer baktill, och ska vara den första i sin prisklass att göra det.

ZTE Blade V8
En gång i tiden tyckte vi fem tum var enormt, men nu känns 5,2-tumsskärmen i ZTE Blade V8 rätt så beskedlig.

Det är i och för sig sant. Men prishoppet upp till Honor 8, som ju också har funktionen, är inte direkt enormt. Blade V8 har rekommenderat pris på precis under 3 000 kronor, medan du kan få Honor 8 för en tusenlapp extra. För den extreme prispressaren kanske ZTE:s andra nyligen presenterade telefon, ännu billigare Blade V8 Mini vara mer intressant – den har nämligen också dubbla kameror men ett ännu lägre pris.

Lite kantigare, fortfarande snygg

För övrigt är det en solid budget-smartphone men vi är lite besvikna på den nya utformningen jämfört med Blade V6 och V7. Blade V8 har fått en kantigare design med vassare vinklar i ramen runtom, vilket gör att den inte är lika klockrent bekväm i handen som föregångarna.

Men det är stiligt med blankt metallglänsande ränder, svalt matt metallbakstycke med plastlist upptill och nertill för antennerna, och helsvart, 2,5d-upphöjd glasframsida. Och nej, den är inte obekväm att hålla i och använda, den är fortfarande trevligt lätt och rätt så greppvänlig – bara ett steg bakåt från tidigare.

ZTE Blade V8
Snygg och ren design, men Blade V8 har tappat lite i komfort mot föregångarna.

Under skärmen sitter en fingeravtrycksläsare och hemknapp, samt diskreta touchkontroller för övrig navigering. Det är en riktigt snabb och pålitlig läsare, vilket inte alltid är vanligt i lite billigare och långsammare mobiler. Och det är en knapp med riktigt klick i, inte en touchkontroll som i många andra mobiler på senare tid.

Typisk mellanklass på det mesta

ZTE har gått från Mediatek-krets till Snapdragon 435, med fyra snabbare och fyra strömsnåla kärnor. Den levererar anständiga prestanda för allt vardagligt, men det slöar ned en del när vi försöker navigera på tunga webbsidor.

ZTE Blade V8
ZTE Blade V8 är åtta millimeter tjock- eller åtta och en halv med en lite utstickande kamera.

Skärmen ser ut att vara samma som i Blade V7, åtminstone märker vi inte någon uppenbar skillnad. Det är en välbalanserad ips-panel på 5,2 tum i full hd-upplösning. Utmärkta betraktningsvinklar och klart godkänd ljusstyrka. Färgtemperaturen är kanske aningen kall, men det är marginellt. Du kan ställa in den manuellt, men bara i tre lägen. Ett plus är att du också har samma kontroll för tre steg av färgmättnad.

En del minuspoäng

På ljudsidan blir vi inte lika imponerande. Blade V8 ger oss bra volym och ton för telefonsamtal, men för musik och annan media låter det platt och tunt, både i högtalare och med hörlurar inpluggade. I standardlääge har den Dolby surropund-ljud påslaget, men varken med eller utan får vi en särskilt njutbar musikupplevelse.

Kombinationen av processorn, skärmen, och systemet med många extra funktioner verkar dra en del energi. Vi får ut fem timmar strömmad video, lite mer i surf- och app-jobbande och bara knappt godkänd samtalstid. Det är också lite trist att den har en gammal mikro usb-ingång för laddning. 

ZTE Blade V8
Vid första anblick trodde vi att den rundade kontakten nertill skulle innebära usb typ c, men det är i själva verket en gammal mikro-usb när vi tittar efter.
Sida 1 / 3

Innehållsförteckning