Artikeln uppdaterad 14 juli med läckt bild

Sedan Google lade ner Nexus-telefonerna har fokus skiftats mot den egentillverkade telefonen Pixel. Snart kommer uppföljaren Pixel 2 som bland annat ska erbjuda avsevärt bättre specifikationer och kamera, samt den karaktäristiska Android O-upplevelsen.

Google Pixel

Till skillnad mot den första Pixel-telefonens något kantiga form verkar Pixel 2 bjuda på en betydligt rundare upplevelse. Åtminstone om vi går efter den senaste läckan på designen, som postades på webbsidan Android Police.

Skärm

Enligt de senaste ryktena får vi se en större modell (med kodnamnet Taimen) med en skärm på 5,99 tum och en mindre modell (med kodnamnet Walleye) med en skärm på 4,97 tum. Upplösningen ligger på 1440p, respektive 1080p.

Pixel 2 XL
Så här ska Pixel 2 XL se ut enligt Android Police.

Enligt Android Police har Pixel 2 även en 2:1-skärm, precis som Samsung Galaxy S8 och LG G6, samt 3D-kanter. Skärmen verkar dock inte vara böjd och ramen ska vara mindre än på förra årets modell. Skärmen sägs också vara på 6 tum av typen AMOLED, tillverkad av LG. Inte konstigt med tanke på att Google redan inversterat 900 miljoner dollar i LG Display.

Ovanstående rapporteras enbart gälla XL-modellen. För den vanliga modellen sägs skärmen vara 4,97 tum, dock nästan identiskt designmässigt. Enligt läckan kommer XL-modellen vara "det allra senaste inom Googles framsteg inom teknik och design", medan den mindre modellen ämnas mest som en ingångsmodell till ett lägre pris.

Google Pixel specifikationer och ljud

Förra årets Pixel hade ett Snapdragon 821-chip och denna gång sägs Google inte heller spara på krutet. Pixel 2 sägs nämligen inneha ett Snapdragon 835-chip tillsammans med 4gb ram (som i nuarande modeller). Den mindre Pixel 2-modellen ska dessutom även finnas med 32 gb minne som tillval, även om det ännnu inte är känt ifall det ersätter 32 gb-modellen helt.

Tyvärr finns det även dåliga nyheter för audiofiler. Det verkar som om Google gör en Apple och dumpar 3,5mm-jacket helt till förmån för stereo-högtalare samt andra trådlösa lösningar.

Slutligen rapporterar läckan att nya Pixel kommer att ha en en mer tryckkänslig ram, precis som HTC U11, som möjliggör direktåtkomst till Google Assistant och andra applikationer.

Vattentäthet

Överraskande nog skippade Google IP68-tekniken för vattentäthet i sin första Pixel, men enligt källor är det "på gång". Om det avser nya Pixel 2 eller en framtida modell framgår inte.

Kamera

Föga förvånande kommer kameran i Pixel 2 vara betydligt bättre än föregångarens. Sidan 9to5google rapporterar att huvudmålet för Google inte är att erbjuda fler megapixlar, utan snarare bättre funktioner. För tillfället vet vi enbart att kameran är en av funktionerna Google satsat extra på under utvecklingen av Pixel 2. Andra källor hävdar också att vi kommer att få nöja oss med enbart en kamera, istället för dubbla uppsättningar. Den läckta bilden visar enbart en lins, som i sin tur är mycket större än den som återfinns i nuvarande modell.

Google Pixel pris

Precis som andra premiumtelefoner kommer priset inte att gå ned avsevärt. Priset kan till och med bli högre, åtminstone enligt rapporter som hävdar att Pixel 2 blir 50 dollar dyrare än föregående modell. Med andra ord kan vi räkna med att behöva betala 699 dollar (motsvarande 5 800 kronor exklusive moms) för den mindre modellen och runt 800 dollar (motsvarande 6 700 kronor exklusive moms) för Pixel 2 XL. Några svenska priser finns ännu inte för närvarande.

Namn 

Hittills har Google benämnt de nya telefonerna med Pixel 2 och Pixel 2 XL. Historiskt har Google däremot inte alltid varit så linjära när det gäller namn. Google Nexus One följdes exempelvis av Nexus S och Galaxy Nexus, innan vi fick Nexus 4.

Kodnamnen är däremot redan kända sedan tidigare. Enligt Android Police går den mindre Pixel 2-modellen under benämningen Walleye, medan XL-modellen kallas Taimen. En tredje version, kallas Muskie, sägs också ha funnits med i planerna, men har enligt rapporter skrotats.

Release i Sverige - när släpps Google Pixel?

Några lanseringsdatum för Pixel 2 och Pixel 2 XL finns ännu inte. Men enligt Rick Osterloh, vice ordförande på Googles hårdvaruavdelning, finns det en "årlig tradition i branschen, och vi kan räkna med att Google följer den".

– Ni kan räkna med en uppföljare det här året, även om vi inte avslöjar datumet just nu, sade han.

Första modellen av Pixel släpptes i USA i oktober, ungefär vid samma tid som tidigare Nexus-modeller, så ”Pixel 2” kommer förmodligen se dagens ljus under hösten. Sedan återstår bara att se om den kommer till Sverige.