Under torsdagen meddelade Wikileaksgrundaren Julian Assange att Wikileaks tänker ge teknikföretag exklusiv tillgång till CIA:s hackningsverktyg så att de kan patcha ut säkerhetsbrister, skriver Reuters.

Missa inte: Wikileaks läcker CIA-verktyg för att hacka mobiler

Erbjudandet kan dock bli ett möjligt dilemma för Silicon Valley, då de skulle befinna sig i en position där de måste förlita sig på Julian Assange, en man som enligt många amerikanska tjänstemän misstänks samarbeta med den ryska presidenten Vladimir Putin.

Exakt hur Wikileaks skulle samarbeta med teknikföretagen är oklart. Tidigare i veckan publicerade visselblåsarsajten dokument som påstods innehålla information om hemliga CIA-hackningsverktyg som kan ta sig in i datorer, mobiltelefoner, smart-tv-apparater, samt avläsa krypterade meddelanden, men publicerade inte de fullständiga programmen.

– Vi har beslutat att arbeta för att ge dem exklusiv tillgång till de ytterligare tekniska detaljerna så att lösningar till dessa kan utvecklas och släppas så att folk kan gå säkra", sa Julian Assange under en onlinepresskonferens från Ecuadors ambassad i London. Där har han befunnit sig sedan 2012 för att inte bli utlämnad till Sverige, där han är misstänkt för våldtäkt.

Microsoft och Cisco, två av de påverkade företagen, har kommenterat det hela med att alla är välkomna att påpeka svagheter i deras produkter genom deras vanliga kanaler.

– Som vi sagt tidigare är Julian Assange inte riktigt någon pelare för sanning och integritet, säger CIA:s talesperson, Jonathan Liu, i ett uttalande.

– Trots försök från Assange och hans gelikar fortsätter CIA att aggressivt samla in främmande information för att skydda amerikaner från terrorister, fientliga stater och andra motståndare."