Onyx är en serie runda högtalare med samma designspråk, riktigt vackra om vi får tycka till. Vi har tidigare testat modeller från tillverkaren och uteslutande imponerats av ljudbilden som förmedlats från dessa, oavsett om det varit högtalare i samma produktfamilj eller multiroom-varianterna Omni. Onyx mini bör inte blandas ihop med dessa. Förutom när det gäller just formfaktorn.

Harman & Kardon Onyx Mini

Onyx Mini är en bärbar bluetooth-högtalare tillverkad i ett matt gummimaterial med hög kvalitetskänsla. Framsidan har smyckats med ett rutmönstrat tyg som krönts med tillverkarens logga. På ovansidan hittar vi fyra knappar skyddade under en gummilist, som styr funktionerna volym, bluetooth, handsfree samt strömbrytaren. Pa baksidan, strax under det blottade baselementet, finns en aux-kontakt samt usb-ingång för laddning. Enkelt så det förslår alltså.

Det uppladdningsbara batteriet ger runt tio timmars speltid och det kompakta formatet gör Onyx Min enkel att flytta mellan rummen. Men bärbar, i dess rätta bemärkelse, är den inte. Formen i kombination med avsaknaden av vettig bäranordning gör den knappast lämplig att bära runt på en längre tid, möjligtvis nedpackad i en väska.

Ljudet den stora besvikelsen

Funktionen ”Dual Sound” låter dig ansluta trådlöst till en annan Onyx Mini eller Wireless Dual Sound-kompatibel högtalare, vilket då dubblar ljudeffekten utan att för den sakens skull skapa ett äkta stereopar. Vi har vid testtillfället bara en högtalare tillgänglig så huruvida det låter bättre kan vi inte bedöma. Appen är förövrigt något av det enklaste vi stött på och används enbart just för att koppla ihop ytterligare högtalare.

Harman & Kardon Onyx Mini
Appen... riktigt kass!

Ljudet är den stora besvikelsen och flera resor sämre än vad vi är vana vid från tillverkaren. Visst, basljudet och diskanten finns där men imponerar inte. Mellanregistret är däremot under all kritig och låter grötigt utan några som helst nyanser. Drar vi dessutom på lite blir det näst in till en outhärdlig ljudupplevelse.

Omdöme

Nej, det här duger inte. Speciellt inte om man som Harman vill tillhöra den absoluta toppen när det kommer till högtalare.Högtalaren är visserligen snygg och pryder utan problem vilket exklusivt hem som helst, men förpackningen håller inte vad den lovar. Om du ska vara beredd att hosta upp 2 500 kronor för en så pass liten högtalare, dessutom nästan helt strippad från specialfunktioner ska den åtminstone låta bra. Gör om, gör rätt!  

plus

Snygg design
Bra batteritid
Handsfree-funktion

minus

Appen
Saknar det mesta funktionsmässigt
Ljudet

 
Fakta Harman Kardon Onyx Mini                                   

Pris: 2 500 kronor
Anslutning: Bluetooth 4.1, aux                                     
Batteritid: upp till 10 timmar
Stänktålig: Nej
Uteffekt: 2 x 8W
Frekvensomfång: 75Hz – 20kHz
Mått: 145 x 158 x 95mm
Vikt: 587 gram

Betyg 4 av 10

Harman Kardon Onyx Mini Pris vid test:2500 kronor 1684 kr.

Bästa pris just nu: 790 kr