Sexleksaktillverkaren We-Vibe har gått med på att betala sina kunder upp till 10 000 kandensiska dollar (cirka 6700 kronor) efter att sålt "smarta" vibratorer som spårade och lagrade användares data utan deras kännedom, skriver The Guardian.

We-Vibe 4 Plus-vibratorn som det gäller kan då kontrolleras genom en app och marknadfördes som ett sätt att låta par att interagera med varandra även om de inte befann sig på samma plats.

Appen ska däremot ha en rad olika säkerhetshål vilket bland annat gjorde så att alla inom bluetooth-avstånd skulle kunna ta kontroll över vibratorn.

Utöver det samlades även data in och skickades tillbaka till ägaren av We-Viber, Standard Innovation. Information om apparatens tempertur och vilken hastighet som användes gav förtaget då intima detaljer om användarnas sexuella vanor.

Bristerna i We-Vibes säkerhet uppmärksammades först av den nya zeeländska hackern "goldfisk" och "follower" som sa att den var ett stort problem och att en oönskad aktivering av vibratorn skulle kunna vara ett möjligt sexuellt övergrep.

I ett uttalande till pressen säger Standard Innovation att företaget tar sina kunders privatliv och datasäkerhet på allvar och säger att de förbättrat säkerheten för appen, samt informerat kunderna om datadelning och givit dem alternativ för vilken data de vill dela.