Inte helt problemfritt

Det är tyvärr även här problemen med Lego Worlds uppenbarar sig. Tids nog krävs det att du samlat på dig ett visst antal guldklossar för att komma vidare, men de snarlika uppdragen som måste genomföras gång på gång blir snabbt monotona. Ett annat sätt att få guldklossar är att utforska världarna efter skattkistor. Detta är lättare sagt än gjort då vissa gömmer sig på de mest otillgängliga ställen. Resultatet blir ett evigt grävande, vilket inte bara leder till estetiskt fula, fyrkantiga hål genom marken, utan även till att tålamodet tar slut.

lego

Ett annat stort problem är att de vanliga byggklossarna måste låsas upp genom att jaga gröna varelser som ibland uppenbarar sig. När dessa väl dyker upp lär du släppa allt annat för att ens ha en chans att jaga ikapp klosstjuvarna. Då Legobitar finns i alla möjliga storlekar och former är det lätträknat att det tar en evighet innan samlingen är någorlunda komplett. Småbarnsföräldrar som tänkt bygga virtuella världar med barnen är härmed varnade, detta är alldeles för svårtillgängligt för målgruppen. Till råga på allt är versionen vi testar full av buggar som bland annat får spelet att frysa eller kickat ut oss till startmenyn utan vidare anledning.  

Omdöme

Lego Worlds har många goda idéer och är som koncept en frisk fläkt jämfört med sedvanliga Legospel. Tyvärr förvandlas den inledande bygglädjen och ”wow”-känslan snabbt till frustation och besvikelse, speciellt för yngre barn som bara vill bygga virtuella världar på momangen. Vad är meningen med helt öppna Legovärldar om vi inte ges möjligheten att bygga fritt? Som det ser ut nu lär många missa spelets andra kvaliteter just på grund av alla käppar i hjulen. En bättre lösning hade varit att skippa den minimala storyn helt och bara gett oss samtliga verktyg direkt. Eller åtminstone ett läge vid sidan av som är helt befriat från uppdrag. Kanske hade vi då haft en seriös utmanare till Minecraft.

Fakta Lego Worlds

Utvecklare: Traveller's Tales 
Testat format: Xbox One
Övriga format: PC, PS4
Lansering: Ute nu
Pris: 299

plus

Nostalgiskt charmiga byggset
Oändliga möjligheter…

minus

…för den som orkar låsa upp alla legobitar och set
Svårtillgängligt för de allra minsta
Buggigt

Betyg 6 av 10

LEGO Worlds Pris vid test: 235 kr.

Bästa pris just nu: 224 kr