Det är bara en knapp månad sedan vi testade Philips imponerande 4k-oled 901F, och redan då nämnde vi att även om den var grym, till och med bäst just nu, så visste vi att tillverkarna hade nya modeller i bakfickan, så kanske var det inte läge att rusa ut och köpa just den innan vi sett alternativen.

Och det visar sig att ett av de alternativen kommer från just Philips själva. I måndags presenterade de uppföljaren med modellnamnet 9002 (eller 55POS9002 för att vara helt korrekt). Vi var på plats och tog oss en snabbtitt på den nya modellen, som är planerad att dyka upp för försäljning under sommaren.

Philips 9002
Philips 9002, komplett med Ambilight-effekt runtom skärmen, och årets slogan på den.

Diskretare stil

Till det yttre är det en elegant slimmad och extremt avskalad design. Det är någon centimeters kant runtom på alla fyra sidor och en tunn, central metallfot nertill. Upplevelsen blir en av att bara ha en fritt hängande bildyta, och ingenting annat. I alla fall om man stänger av den självlysande Philips-loggan som sticken ut i mitten nertill.

Själva delen med oled-panelen i är lika läckert tunn som den var i 901F, en centimeter eller så, men sedan har även bakdelen där resten av elektroniken blivit smalare, så att tn:n kan placeras ännu tätare intill väggen om så önskas.

Vi tror nog att den passar bäst just på sin fot på en lika ren tv-bänk. På baksidan har den nämligen givetvis Ambilight, Philips unika funktion som med en rad dioder på sidorna och upptill förlänger bildupplevelsen utanför tv-skärmens ramar. Med tv:n på ett par decimeters avstånd från en vit vägg får det en bra spridning på effekten.

Missa inte: Stort test: Bästa smart-tv just nu 

Philips 9002
Det enda som sticker ut är en diskret fot och en liten penel med Philips-loggan på.

Men hur låter det?

Vi är lite oroade över att den nya, extremt avskalade designen kan gå ut över en sak som Philips annars alltid är bra på, nämligen ljudet. I föregångaren 901F lät det riktigt bra från en rejäl framåtriktad soundbar under skärmpanelen. Det är något som årets nya icke-oled-flaggskepp 7502 får, och som det skyltas mycket med. Så uppenbarligen är det något som ger ljudet något extra.

Men här försvinner den lösningen alltså från den nya oled-modellen, utan Philips återgår till nedåtriktade högtalare på undersidan. Nu var det tyvärr helt omöjligt att få någon bra uppfattning om ljudkvaliteten i den bullriga demolokalen där 9002 visades upp, men vi har svårt att se att det kan låta riktigt lika bra.

Vem vet, kanske blir vi överraskade när vi får möjlighet att testa den i lugn och ro på egen hand? Å andra sidan kanske den som satsar på en så här påkostad tv också är den som kompletterar med separat ljud.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning