När Honor 8 lanserades i höstas gjordes det med stort presspådrag och en massiv reklamkampanj. Honor 8 Lite som kom tidigare i vintras smögs istället ut i butikshyllorna utan så mycket som ett ord från tillverkaren Huawei. Det var så tyst om det att vi faktiskt till en början missat att den släppts.

På sätt och vis kan vi förstå varför. Honor 8 är en och en halv tusenlapp dyrare, kraftfullare och mer funktionsrik. Framförallt har den samma coola kameralösning som vi såg för första gången i Huawei P9. Så det är klart att tillverkaren vill sälja mest av den.

Honor 8 Lite
Honor 8 Lite eller Honor 8? På den härt sidan ser vi inte någon större skilnad.

Hög stilfaktor

Men faktum är att Honor 8 Lite är väldigt lik sin dyrare kusin. Den har precis samma snygga design med 2,5D-glas både baktill och framtill och aluminiumram runtom, och ser ut att komma i samma färgalternativ.

Läs också: Huawei Honor 8 – skrytmobil med imponerande teknik

Det är på gott och ont. De är bägge eleganta lurar med hög lyxkänsla, men samtidigt är glasbaksida på många sätt opraktiskt. De är lätta att smutsa ner, och vi kan inte tänka oss att det är hållbarare än metall, även om det är tåligt Gorilla-glas. Honor 8 Lite har även den fingeravtrycksläsare på baksidan, och en både snygg och skarp 5,2 tums ips-skärm med 1080p-upplösning. Det verkar vara samma panel som i just Honor 8, och den gjorde ett bra jobb när vi testade den i höstas.

Honor 8 Lite
Dubbla högtalare och gammal usb-port.

Men helt identisk med Honor 8 är den nya luren inte. De mest uppenbara skillnaderna är att den tyvärr har mikro-usb istället för usb typ c, och att den inte har Honor 8:s dubbla kamera. På baksidan saknas därför den extra linsen, laser för autofokus och en extra led för tvåtonsblixt. Lite-versionen är också aningen lättare, men faktiskt större, än Honor 8. Skillnaden är dock så marginell att den knappt märks.

Funktion efter förväntan

Kvalitén bakom skärmen är däremot mer vad vi förväntar oss av den här prisklassen, med prestanda på samma nivå som en Samsung Galaxy A3 och nyligen testade ZTE Blade V8. Snabbt nog för både surf och media, men inte tillräckligt för grafikkrävande spel eller avancerad fotografi och filmning. Med ett 3 000 mAh-batteri och hyfsat energieffektiva systemkretsen Kirin 655 så får vi en stadig batteritid på en bra bit över en normal arbetsdag.

Honor 8 Lite
Nästan spegelblank baksida. 

För övrigt får vi lite långsammare men fortfarande pålitlig 4g- och wifi-anslutning, lagring begränsat till 16 GB, och inga extrafunktioner att tala om. Honor 8 Lite har dock stöd för dubbla sim-kort, och som så ofta kan du byta ut det ena mot ett sd-kort istället.

Högtalarna på undersidan är tydligen en stereouppsättning, men då de sitter så nära varandra är det något vi knappt hör. Och särskilt bra låter de ändå inte, ganska platt och med vass diskant. Vi förväntar oss inte heller mer, och det är dessutom mer intressant hur det låter i örat vid samtal och kvalitén på ljudet ur hörlursuttaget. På de punkterna gör Honor 8 Lite inte bort sig.

Huawei Honor 8 Lite Pris vid test: 2306 kr.

Bästa pris just nu: 2245 kr