Monster har ett solitt ryckte när det kommer till ljudkvalitet, inte minst med tanke på en gedigen kunskap till när det gäller signal- och högtalarkablar.

Monster Elements

Och så tillverkar de ju hörlurar också. Ett lysande exempel är vårt test av Adidas Sport Adistar för nästan exakt ett år sedan, som resulterade i en 10:a i betyg, och som fortfarande ger oss rysningar av vällust. Att Monster även bemästrar hörlurar är det således ingen tvekan om, så förhoppningarna är högt ställda inför testet av dessa dyrgripar.

Till utseendet liknar de till mångt och mycket de hörlurar som fotbollsspelaren Ronaldo satt sitt namn på (Roc). Elements har stjärnan inte lagt sin vakande hand över, men designen är onekligen densamma.

Monster Elements levereras i en svart låda innehållandes signal- och laddkabel, ett mjukt fodral för förvaring, en adapter till 6,3 mm plus ett brev från huvudmonstret Noel Lee, som förmedlar tankarna bakom lurarna och ett ”grattis till ett bra köp, tack för stålarna!”

Konstruktionen är vikbar för att ta mindre plats när Elements inte används, och både bygel och kåpor är tillverkade av hårdplast i svart med kromade detaljer. På vardera sida ser det ut att sitta vridbara reglage, men det är bara en designdetalj. Funktionerna styrs i stället via en omärkt touchkontroll på den övre delen av högra kåpan. Med ett duttande på denna byter du låt framåt eller bakåt, och med svepande upp/ner-rörelser ställer du in volymen. Enkelt och bra! 

Monster Elements

När vi slår på strömmen går högtalarna första direkt in i pairing-mode och dyker snabbt upp i din smartphone som ett valbart alternativ. Monster erbjuder ingen tidsenlig app för detta, utan det hederlig gammal sammankoppling som gäller.

Batteritiden är riktigt bra, hela 24 timmars lyssning, vilket gör dem till ett intressant alternativ till långresan. Skulle krämen ta slut går det givetvis att använda den medföljande signalkabeln. Vid kabelanslutning fungerar inte touchkontrollen på kåpan, utan då används fjärren på sladden i stället på liknade sätt. Däremot går det då bara att byta spår framåt. I trådlöst läge finns en annan funktion som du går miste om du väljer kabel: det så kallade ”Club-läget” som till skillnad från standardläget ger en mer kraftfull bas och en aning mer reverb. Funktionen finns inte nämnd i manualen, men efter lite detektivarbete på nätet hittade vi tillvägagångssättet (två snabba tryck på strömbrytaren).

Ljudet från Monster Elements är ”stort” med en viss fallenhet för svulstig hårdrock snarare än klassik musik. Lite mer åt det dova hållet, och inte överdrivet luftigt. Men nyanserna finns där, och vi gillar framför allt club-läget där basen får den där extra skjutsen. Och det går att spela riktigt högt, utan att det brister, vilket annars inte är en självklarhet vid lyssning från mobila enheter. Riktigt bra!

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Monster Elements Over-Ear Pris vid test: 3490 kr.

Bästa pris just nu: 2595 kr