Forskare vid Oxford säger att de tagit fram en artificiell intelligens som kan läsa läppar bättre än människor, rapporterar BBC. Systemet är utvecklat i samarbete med Googles Deepmind AI-avdelning och har lärts upp genom att studera tusentals timmar med nyhetssändningar från BBC.

Systemet som heter "Watch, Attend and Spell" kan nu iaktta ohörbart tal och lyckas läsa av 50 procent av orden som sägs korrekt. Detta kan jämföras med en professionell läppläsare som, baserat på samma testmaterial, enbart fick 12 procent rätt.

En läppläsnings-AI skulle bland annat kunde användas för att i framtiden förbättra hastigheten för diktering från tal till text. Just nu begränsas dock systemet av att det bara kan fungera genom att läsa av fulla meningar som spelats in på video. Målet är, enligt doktoranden Joon Son Chung vid Oxfords ingenjörsavdelning, att få läsningen att fungera i realtid.

Och allt eftersom "Watch, Attend and Spell" fortsätter lära sig är det en verklighet som kommer allt närmare. Att få AI:n att lära sig läsa läppar i ett livesammanhang ses rentav som enklare än att få den att bli mer träffsäker.

Oxford-teamet tycker samtidigt inte att professionella läppläsare ska frukta för sina jobb nu, utan bör betrakta tekniken som ett hjälpmedel.